Mälaröborna hjälper varandra

Mälaröborna hjälper varandra

När många av samhällets sociala funktioner stänger ner och riskgrupperna isolerar sig, vaknar civilsamhällets inre kraft till liv och skapar möjligheter. En Facebookgrupp som Idélabbet skapat har samlat nära 900 medlemmar på bara några dagar, men nu gäller det att nå ut till dem som inte har tillgång till sociala medier.

I sociala medier duggar det tätt med erbjudanden om assistans med handling, hundpromenader eller att få en påringning med jämna mellanrum, för att bryta ensamheten. Kommunens verksamhet Idélabbet har fått i uppdrag att samordna civilsamhällets insatser och i det arbetet tar de hjälp av de erfarenheter som kommunen fick i samband med den stora flyktinganstormningen 2015 och 2016 då många privatpersoner ryckte in på olika sätt.

– Förutom att vi har skapat Facebookgruppen ”Hjälpgrupp corona – Ekerö kommun” som samlat cirka 850 medlemmar, så håller vi nu på att få ut en broschyr i brevlådor runt om i kommunen, med hjälp av föreningar och andra mälaröbor. Där berättar vi vem man kan kontakta om man behöver assistans med handling eller liknande. Facebookgruppen är ju förhållandevis självgående och där hittar människor lätt varandra, men det finns också många som inte har tillgång till sociala medier och dem behöver vi nå, berättar Amalia Sjindjapkin på Idélabbet.

Tillsammans med kollegorna jobbar hon nu hårt för att synkronisera dem som har något att erbjud, med dem som behöver hjälp med något.

– Dessutom håller vi och skapar en volontärpool med personer som har speciell kompetens och tänka sig att avlasta inom omsorgen eller andra verksamheter där inte den ordinarie personalen räcker till, säger Amanda Sjöberg och tipsar om att kontakta Idélabbet eller kyrkorna om man behöver stöttning.

Kyrkorna har också ställt om mycket av sin verksamhet till det rådande läget. Präster och diakoner finns tillgängliga för samtal på telefon, andakter hålls via webben och ungdomsträffar hålls också på digitala plattformar, för att erbjuda alternativ till människor som håller sig hemma.

En av de volontärer som erbjudit sin hjälp i Facebookgruppen är Anna-Lena Gislander som till vardags jobbar i Närlundaskolan som skolassistent. Där rycker hon för närvarande in i alla möjliga sammanhang där det behövs, när många i personalen är hemma.

– Jag kan tänka mig att göra i princip vad som helst som kan hjälpa någon som är i behov och är inte främmande för något, säger hon och berättar att det gym där hon är gruppträningsintstruktör också har ställt om verksamheten och bland annat kör uteklasser för att kunna fortsätta sin verksamhet.

En del restauranger i kommunen har stängt ner, men många fortsätter att hålla sin verksamhet igång och erbjuder takeaway och hemkörning till reducerat pris. De allra flesta matbutiker håller också öppet, några dock med reducerat öppethållande på grund av begränsat med personal. Andra har utökat öppettiderna med att ha någon timme på morgonen då erbjuder riskgrupper att komma och handla.

LO BÄCKLINDER

Läs också