Mälaröborna  renoverar  i pandemin

Mälaröborna renoverar i pandemin

Coronarestriktioner med påtvingat hemmaliv har fått många mälaröbor att plocka fram verktygslådan.

– Vi ser att folk både fått tid och pengar över att ta tag i sina hemmaprojekt, konstaterar Charlie Daelander, säljare på K-bygg Färingsö trä.

Mälaröborna renoverar som aldrig förr. Under förra året la den genomsnittliga öbon ut 11 898 kronor i renoveringskostnader, vilket är en ökning med 15,3 procent från året innan, enligt Renoveringsindex, som väger samman ROT-avdraget med SCB:s handelssiffror. Att det är pandemin som är orsaken är tydlig.

– Inledningsvis stannade allt upp, sedan vände det, och efter det har försäljningen bara ökat. Så mycket kunder som vi har nu har vi aldrig tidigare haft, säger Charlie Daelander, som jobbat på K-bygg Färingsö trä i tjugo år.

Han ser många fördelar med att fler ägnar tid och engagemang åt sina bostäder.

– Det är viktigt att hålla efter ett hus och att bygga om eller till höjer också värdet på det.

Men det finns också andra fördelar, menar Charlie Daelander.

– Att ha ett projekt tillsammans med sin familj eller respektive är roligt och utvecklande. För de flesta är det också skönt och välgörande att ta tag i något som man tidigare bara skjutit upp, särskilt om det blir bra och man kan känna sig stolt efteråt.

Charlie Daelander beskriver den typiska kunden som någon som fått möjlighet att tillbringa mer tid hemma under pandemin och därmed både upptäckt vad som behöver göras och haft tid att åtgärda det. Många kanske också har fått en planerad semesterresa inställd, vilket inneburit en hel del pengar över, som istället kunnat gå till renovering.

Några som stämmer väl överens på den beskrivningen är Lisa Gustafsson och Stefan Sjöblom i Stenhamra. Paret har bott i sitt 70-talshus på Färingsö i sex år och renoverat i omgångar tidigare. Men under pandemin har renoveringstakten ökat rejält.

– Vi har gjort i ordning ena sonens rum, målat om möbler, renoverat badrummet och tvättstugan och byggt en del på tomten, berättar Lisa.

Under våren och sommaren byggde paret en ny altan och en sektion med odlingslådor i en outnyttjad slänt. Ingen av dem är byggutbildade så hur de skulle göra har de fått lära sig genom att googla och titta på Pinterest.

– Ju mer man lär sig desto roligare blir det, konstaterar Lisa, som menar att det lustfyllda i att få vara kreativ är den största drivkraften, även om det också har betydelse att man sparar mycket pengar på att göra saker själv.

Det är oftast hon som drar igång projekten.

– Jag är en kreativ person så jag kommer på vad jag vill göra, och så skissar jag och planerar, sedan utför vi jobbet tillsammans.

Eftersom de har barn kan projekten ta lite tid – och det får det också göra. Det är viktigt för både Stefan och Lisa att barnen känner sig delaktiga och både Viktor 6 år och Gustaf 8 år, får gärna vara med och hjälpa till.

Att det varit bra både för dem själva och för relationen att renovera kan de konstatera.

– Det kan i och för sig bli en del knorr när vi är mitt i något och båda kan och vet bäst, medger Lisa med ett skratt innan hon fyller i:

– Men det stärker också relationen att göra saker tillsammans. Och stolt blir man när det är klart.

Deras bästa råd för den som vill passa på att renovera i pandemitider är att planera projektet noga innan man sätter igång. Och att låta det gå lite tid mellan projekten.

– Man måste passa på att njuta också, säger Lisa.

Nästa projekt hemma hos familjen Gustafsson-Sjöblom är att byta ut en gammal veranda och lägga grusgång runt den nya.

– Dessutom försöker vi fundera på om vi klarar att bygga ett nytt garage själva, eller om vi ska lägga det uppdraget på ett proffs.

HELEN BJURBERG

 

Det här ska  du tänka på när du hemmafixar

Varmare årstider och restriktioner som håller i. Inget talar för att renoveringsviljan skulle avstanna. Men vad bör man egentligen tänka på om man vill hemmafixa i vår? Charlie Daelander, byggsäljare på K-bygg Färingsö trä tipsar:

Vad är det vanligaste misstaget hemmafixare gör?

– Det finns två sorters misstag som är ganska vanliga, dels att man tror att det är enklare än det faktiskt är, dels att man inte förbereder sig tillräckligt. Men båda de misstagen går att undvika genom att plugga på och förbereda sig ordentligt.

Finns det någon fördel med att vara amatör när man renoverar?

– Kanske ingen fördel, men det behöver heller inte vara någon nackdel, annat än att det oftast tar längre tid om du inte har erfarenhet. Men jag tycker inte att det behöver hindra någon. En hemmafixare som förbereder sig ordentlig och är noggrann kan göra riktigt bra arbeten.

Finns det något man inte ska ge sig på själv?

– El och vatten avråder jag ifrån att ge sig på själv. Det är krångligt och vi på bygghandeln får heller inte ge några råd, eftersom vi inte är utbildade rörmokare eller elektriker.

Vad är ditt bästa tips till den som ska ge sig på att hemmafixa i vår eller sommar?

– Ta reda på hur du gör innan du sätter igång. På Youtube går det att hitta filmer på hur man gör det mesta. Glöm heller inte att köpa material i tid. I våras tog det tryckimpregnerade virket slut och fortfarande har producenterna haft svårt att komma ikapp, så risken är stor att det tar slut i år igen.

HELEN BJURBERG

Läs också