Mälarökillar i TV-pucken

Mälarökillar i TV-pucken

Inte mindre än fyra mälarökillar är uttagna till TV-pucken i år. Nu när den långa uttagningsprocessen är klar, väntar en intensiv höst med turneringar och kval.

Det är fyra energirika och träningsfokuserade hockeykillar som möter upp vid Träkvistavallen en av sommarens varmaste dagar som råkar infinna sig i slutet av augusti. De har nyligen fått veta att de alla är uttagna till TV-pucken 2019. Philip Fankl och Lukas Swedin är uttagna till Stockholm Syd och Wille Glantz och Anton Dagerlind till Stockholm Nord. Annars spelar de båda första i Djurgården, Wille spelar i Göta Traneberg och Anton i AIK.

Alla fyra killarna har spelat hockey sedan barnsben och kan knappast minnas tiden innan. De har spelat tillsammans i olika lag och känner varandra väl. De är alla vana vid att träna och spela match sex dagar i veckan i stort sett året om och att hantera skolarbetet genom att vara strukturerade och lyssna noga på lektionerna. Nu går de i nionde klass i Uppgårdsskoaln, respektive Birkaskolan och hoppas var och en på att komma in på hockeygymnasium i nästa steg.

– Först ska man klara intagningen till själva gymnasiet och sedan ska man klara själva hockeydelen, förklarar Wille.

När killarna får frågan om hur det var att börja sin hockeykarriär på Mälaröarna är de helt eniga.

– Det har varit jättebra. Man får till exempel mycket träningstid då det inte är så många som tränar, konstaterar Anton och får medhåll.

Men först i tur står TV-pucken.

– Uttagningen har varit en lång process och tränarna har scoutat under åtminstone det senaste årentför att hålla koll på spelarna, berättar Lukas, som är den ende av killarna som är målvakt.

– Men det är egentligen sedan januari som den egentliga uttagningen har pågått, fyller Philip i.

Från ett par hundra anmälda, har sedan 23 spelare i respektive lag tagits ut i etappvisa gallringar. Det har varit vårläger, sommarläger och turnering, där TV-puckslagen successivt har tagits fram.

– Vi har också spelat en träningsmatch med TV-puckslagen och det var lite speciellt för den fick jag spela mot mitt ordinarie lag, skrattar Wille och beskriver hur han visste i god tid att han skulle spela matchen, men då uttagningen inte var klar, visste han inte vilket lag han skulle representera.

Härnäst väntar träningscup med de respektive lagen och första helgen i september är det kvalspel på Gotland. Går lagen vidare därifrån blir det finalspel i månadsskiftet mellan oktober och november.

LO BÄCKLINDER

Läs också