Mälarömiljöer i prisad serie

Mälarömiljöer i prisad serie

Nyligen tog den hyllade svenska thrillerserien Partisan hem priset som bästa serie under seriefestivalen i Cannes. Med det fick också många välkända mälarömiljöer synas i de stora sammanhangen.

Den hyllade serien, som har kända skådespelarnamn som Fares Fares, Johan Rheborg, Anna Björk och Sofia Karemyr på rolllistan, är regisserad av Amir Chamdin. Den är producerad för Viaplay och hade premiär tidigare i höst. Serien utspelar sig i ekoodlingskollektivet Jordnära där det ganska snart visar sig att det pågår en hel del skumma affärer.

Under sommaren 2019 tillbringade filmteamet sex veckor på Sånga Säby konferensanläggning på Färingsö och spelade in i de lantliga omgivningarna.

– Vi hade svårt att hitta en miljö som skulle kunna föreställa den ”gated community” som serien utspelar sig i. Men så småningom hittade vår regissör den stora ladan vid Sånga Säby och vi såg direkt att det var rätt plats, säger seriens producent Johanna Wennerberg.

I de lantliga omgivningarna kunde de sedan hitta många av de miljöer som behövdes för filmningarna.

– Det var fantastiskt att filma där ute och det var en helt perfekt plats för oss. Vi hade gott om plats att jobba och kunde även sova över, vilket inte minst var helt perfekt när vi filmade på natten.

Partisan slog tittarrekord på Viaplay i augusti och fick pris för bästa serie under Cannes seriefestival.

– Det var otroligt roligt att få ta emot det fina priset i Cannes och det var tur att vi hann komma dit innan pandemin tog fart igen. Nu hoppas vi på att vi får göra en fortsättning på serien, säger Johanna Wennerberg.

LO BÄCKLINDER

Läs också