Många brott vid slottet

Båtbränder, rattfyllerister och tjuvar har hållit polisen sysselsatt på Mälaröarna under sommaren. Ett par drönarförare som inte haft koll på regelverket har också föranlett utryckningar.

Den 7 augusti gjorde Sjöräddningssällskapet RS Munsö/Ekerö en av sina räddningsinsatser under sommaren, då de fick ett larm om brand i motorrummet på en båt utanför Ekerö sommarstad. Branden var släckt när de anlände, men personerna ombord hade andats in en hel del brandrök vilket föranledde att en ambulanshelikopter fick hämta dem för vidare transport till sjukhus. Sjöräddningen bogserade den brandskadade båten till ett närliggande varv.

Den 10 augusti blev en polispatrull beordrad till Edeby, Drottningholm med anledning av att kustbevakningen hade stannat en fritidsbåt som de fått syn på när de kontrollerade Mälaren. Båten saknade giltig belysning och när föraren kontrollerades så uppstod misstanke om att denne var påverkad av narkotikaklassade medel. Båten bogserades in till varv där en polispatrull mötte upp. Vid husrannsakan påträffades en båtmotor som misstänktes vara stulen.

Sjöräddningssällskapet RS Munsö/Ekerö har hittills under 2021 haft 229 förebyggande utryckningar.

– En förebyggande utryckning är när vi åker ut och hjälper en medlem som fått problem med exempelvis sin motor eller kanske kört slut på bränslet. Då hjälper vi till att få dem till en trygg plats och på så vis förebygger en skarp sjöräddning, berättar Robert Stjerndahl, Sjöräddningen RS Munsö/Ekerö.

Utöver det har de haft 58 räddningstjänstuppdrag, där de både rycker ut på såväl kommunal som statlig räddningstjänst. Det kan till exempel vara båtbränder, drunkningstillbud, båtolyckor och sjukdomsfall. 

Ett femtontal båtstölder och lika många bilinbrott eller stölder av katalysatorer på bilar har också inträffat under sommaren. De flesta delar av Mälaröarna har drabbats på ett eller annat sätt.

Minst tre inbrott har också skett på arbetsplatser, där maskiner och utrustning till stora värden har blivit stulna. 

Vid två tillfällen i augusti ställde rattfyllerister till det i trafiken på  Mälaröarna. Den första händelsen inträffade när en förare körde upp en bil för en trappa vid Kaggeholm och landade på en grusgång framför slottet. Bilens motorblock separerades från bilen och kastades in i husväggen precis bredvid entrén till slottet. Den misstänkte fick klippas ur bilen av räddningstjänsten och både förare och passagerare fick föras till sjukhus. Händelsen rubriceras som grov vårdslöshet i trafik och rattfylleri.

Den 10 augusti vid 02.30 inträffade ett rattfylleri och smitning från trafikolycksplats på Ringvägen, Ekerö. Föraren avlägsnade sig från platsen utan att vidta sådana åtgärder så att andra inblandade kunde komma i kontakt med denne. Det blev inga personskador men ett räcke och ett antal brevlådor blev förstörda.

Under sommaren har ett stort antal bilägare råkat ut för stölder ur sina bilar som varit parkerarade vid Drottningholms slott. En pressfotograf som besökte slottet med anledning av ett kungligt dop lämnade under ett par minuter sin väska och gick till andra sidan bilen och blev under tiden bestulen på en mobiltelefon med tillbehör som var förvarade i väskan. 

De övriga bestulna har fått rutor sönderslagna på sina bilar och föremål stulna medan de besökt slottet eller den omgivande parken.

Minst en person som flugit drönare invid slottet har också blivit anmäld för ”olovlig avbildning av skyddsobjekt”.  Detta brott har även skett vid FRA på Lovön.

LO BÄCKLINDER

Läs också