Många skratt på fullmäktige

Många skratt på fullmäktige

Budgetfullmäktige är en riktig långbänk, men årets upplaga bjöd även på ovanligt underhållande debatter som lockade till många skratt.

Ett ständigt återkommande ämne på fullmäktige är Mälarökoalitionens sammansättning och då Liberalernas val att ha lämnat en högerallians för en mer, som det anses från Ekeröalliansen, vänsterorienterad grupp. Många skratt hördes i fullmäktigesalen i debatten kring detta.

– När Liberalerna lämnade Ekeröalliansen fick jag till besked att man kunde vara ganska trygg med att de skulle utgöra ett borgligt oppositionsparti. Det är kanske för att jag är en enkel kristdemokrat som gör att jag inte riktigt förstår det här. För av den fristående borgerligheten, återstår nu att man är ett stödhjul åt Socialdemokraterna som oppositionsledare. Jag sökte i Mälarökoalitionens budget efter en gemensam värdegrund och hittade den. Man synes nämligen överens om att man ska bygga sin politik på FN:s mänskliga rättigheter. Som kristdemokrat kan jag inte ha en synpunkt på den värdegrunden, men det är alldeles för tunt för att bygga ett trovärdigt alternativ till Ekeröpolitiken, sa Niklas Ernback (KD).

Göran Hellmalm (L), kommenterade:

– Jag blir nästan rörd över vilken omsorg som visas för Liberalernas väl och ve. Jag hade en gång en flickvän som blev helt förkrossad när vi gjorde slut. Hon kunde inte släppa det och jag vet inte varför, men jag har lite samma känsla här idag. Och Niklas, det är lätt att säga att mänskliga rättigheter ställer vi alla upp på, men vi i Mälarökoallitionen låter det genomsyra hela vår budget. 

– Det är viktigt att man bygger på en gemensam värdegrund, att bottna i en grundläggande ideologi är viktigt för mig som politiker. Det var därför jag gav mig in i politiken för att föra en ideologisk övertygelse och för att jag vill bekämpa socialismen varje dag, sa Niklas Ernback.

Miljöpartiets Carl Ståhle replikerade:

– Till skillnad från dig Niklas så vill jag inte bekämpa något utan jag vill faktiskt bygga en hållbar värld.

– Tack Carl för att du inte vill bekämpa något, då kan jag köra vidare i min dieselbil, svarade Niklas Ernback.

Vänsterpartiets (V) Micke Lillman fick också uppskattande skratt för några av sina liknelser. Han sa att V delar Ekeröalliansens mål  att man vill bygga badhus, men han liknade också den lokala politiken vid ”en skuta som lutar betänkligt åt höger.”

– Dels för att skutan är fellastad, dels för att godset är falskdeklarerat. Vågor av fakenews och grova överdrifter väller in över internet, med krigsrubriker beskriver Sverige som ett land med pågående inbördeskrig. Lastar vi skutan enligt den modellen seglar vi snart ur kurs och går i bästa fall på grund, annars sjunker vi. Vi måste också satsa på kollektivtrafiken för när det gäller förbifarten ser vi inget ljus i tunneln.

Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande svarade:

– Micke, jag gillar din skuta. Vi i Ekeröalliansen har verkligen ångat på med fulla segel och med en fast kurs under många år. Jag inbjuder dig naturligtvis till att rösta på vår budget för att just ett badhus ska bli av. För det finns inte en gemensam syn från oppositionen i den frågan.

Vett och etikett får inte slarvas med på fullmäktige, det blev Carl Ståhle (MP) varse, då han inledde ett anförande från talarstolen med ”Åhörare, presidium och alla ledamöter”.

Med myndig röst men med glimten i ögat, tillrättavisade Peter Carpelan (M), kommunfullmäktiges ordförande, Carl Ståhle.

– På samma sätt som det är i riksdagen, vänder man sig i första hand till ordförande för kommunfullmäktige och inte till åhörarna.

– Herr ordförande, jag ber om ursäkt för detta, jag ska träna på detta, svarade Carl Ståhle.

Läs också