Många strängar på sin lyra

Många strängar på sin lyra

Våra läsare känner honom främst som programledare i tidningens radioprogram ”God kväll Mälaröarna”. Men till vardags är Joakim ”Jocke” Jonsson kommunikatör, musiker och låtskrivare.

Jocke är från Småland, har bott i Nacka men sedan flera år tillbaka bor han med fru, två döttrar, en katt och en hund på Färingsö.

– Jag studerade radiojournalistik på Kaggeholms folkhögskola en gång i tiden och tyckte då att det var fantastiskt vackert här ute. Så när familjen behövde flytta till något större började vi leta på Mälaröarna helt enkelt och så hamnade vi på vackra Färingsö.

 Efter journalistutbildningen på Kaggeholm arbetade Jocke i 12 år på Sveriges radio som programledare på flera av P4-kanalerna. Många gånger pendlade han från Nacka där han bodde då, till både Uppsala, Norrköping och Västerås. I radiohuset i Stockholm gjorde han program för P1 Tendens. Med ett rörligt intellekt och snabba kommentarer, är han som klippt och skuren för radiomediet.

Vad är radions styrka i dina ögon?

– Radion är snabb och effektiv. Den interagerar med lyssnarna på ett helt annat sätt än TV då mottagaren själv får skapa bilden i sitt eget huvud. Det blir en samproduktion som jag tycker är häftig.

Idag sänder Jocke radio med oss på tidningen och också, ett program med Färingsö församling, där han är kommunikatör.

Men han är även kompositör och musiker.

Vad har du senast skrivit och för vem?

– Vi har precis släppt en singel med mitt gamla popband från 90-talet, Lest´r. Dessförinnan var det en singel med Claes Janson som heter Humphrey and me. Vi ska bland annat spela in en singel med Jack Vreeswijk framöver, så det är alltid en massa projekt på gång. Jag skrev också, tillsammans med Kjell Gustavsson, ett musikID för Ekerö kommun i våras.

Har du någon oanad talang?

– Jag är intresserad av odling och lyckas riktigt bra ibland. Jag filmar en del, både i mitt yrke men även en del annat, som musikvideos och informationsfilmer. Sen har jag skrivit en väldigt smal och absurd liten bok och jag skulle gärna skriva fler…

 

Vilken är din favoritplats på Mälaröarna?

Jag köpte en liten båt i somras som jag puttrat runt en del med, så just nu får jag säga att Mälaren är min favoritplats på Mälaröarna.

 

Om du fick önska, vad önskar du ska ske med Mälaröarna framöver?

– Genomtänkt och vacker bebyggelse och tillväxt i lagom takt. Trafiksäkerheten får däremot gärna gå fortare, där finns mycket att göra inte minst här på Färingsö.

EWA LINNROS

Läs också