Många val i coronatider

Många val i coronatider

För den som mist en anhörig och står inför att ordna en begravning, finns det en del att fundera över i tider av stora restriktioner. Men när det kommer till att arrangera begravningar är kyrkans flexibilitet stor. Begravningsgudstjänst med urna istället för kista, utomhusceremoni eller deltagande via websändning – bara fantasin sätter gränser för hur arrangemanget kan gå till.

– Det är färre begravningar än vanligt just nu, trots att vi vet att det är lika många som avlider. Det får oss att fundera över om de anhöriga känner tveksamhet kring om det går att hålla begravning i dessa tider, säger Henrik Mattsson kyrkogårds- och fastighetschef på Ekerö pastorat.

Tillsammans med kyrkogårdsarbetare Erika Nilsson visar han runt på den vårrustade kyrkogården vid Ekerö kyrka. Erika och kollegorna har smyckat gravar och allmänna ytor med vårblommor och i de välskötta perennrabatterna är växtkraften stor.

Här finns kvarter med gravplatser som fungerar vid kistbegravningar eller urnsättning, men även möjlighet till att askan grävs ner i en anonym minneslund eller en något mer personlig gravsättning med graverat namn i askgravlund. För den som väljer att ha en gravplats och vill ha en sten utan att behöva köpa en ny, finns här också gamla, återlämnade gravstenar som kyrkan skänker bort och som kan slipas om och graveras på nytt.

Men det är inte bara själva gravsättningsformen som är flexibel.

– Vi är väldigt lyhörda för de anhörigas behov och önskemål och det är möjligt att arrangera begravningar på många olika sätt. Det många inte tänker på till exempel, är att man kan ha en väldigt vacker ceremoni med en urna istället för en kista. När man ska ha traditionell begravningsgudstjänst med en kista måste den ske inom en månad från dödsfallet, men väljer man kremering och urna kan man vänta upp till ett år, berättar Henrik Mattson.

Även kyrkoherde Monika Regnfors Sjörén poängterar kyrkans vilja att tillgodose olika behov.

– Ur sorgeperspektiv kan det vara bra att inte vänta för länge med att hålla begravning, då den kan vara viktig för att kunna komma vidare. Men om man har en liten begravningsceremoni nära inpå dödsfallet, kan man ordna en minnesgudstjänst lite längre fram, då fler kan komma. Då är man inte heller så bunden till handboken, förklarar hon.

Många begravningsbyråer erbjuder också möjlighet att direktsända begravningen, så att det är möjligt att se den online för dem som inte deltar på plats.

– Vi har också möjlighet att hålla begravningsgudstjänst utomhus, för att möjliggöra för alla att delta och att det ska bli så bra som möjligt, säger Monika Regnfors Sjörén.

LO BÄCKLINDER

Läs också