Maria älskar småstadskänslan

En av dem som blivit många svenskars trygga sällskap i coronaisoleringen är TV4 Nyhetsmorgons programledare Maria Forsblom. Sedan ett par år bor hon och hennes familj i Sandudden, en plats som nästintill gör henne tårögd av glädje.

– Det började med att mina föräldrar flyttade till Sandudden för tolv år sedan. När jag sedan bestämde mig för att gå en journalistutbildning, valde jag skrivande journalistik vid Kaggeholms folkhögskola. Så jag pluggade här ute på Mälaörarna när jag och min sambo köpte huset i Sandudden för några år sedan, berättar Maria Forsblom, strax efter att hon gått av dagens sändningen.

Forfarande har hon lite påslag efter direktsändningen och att ha gått upp klockan tre på morgonen, men det går inte att ta miste på hur roligt hon tycker det är att få vara en del i den stora TV-produktionen. En känsla som slog rot redan när hon första gången kom i kontakt med den som fjortonåring.

– Jag hade fått möjlighet att praktisera på Nyhetsmorgon när jag gick i högstadiet och jag blev helt tagen av hur roligt det var. När jag började gymnasiet så hittade jag på att vi skulle ha praktik igen och skickade in en ansökan som jag klippt och klistrat ihop på egen hand.

Bluffen genomskådades, men Marias initiativförmåga premierades ändå och hon fick komma och praktisera under höstlovet. När hon sedan fortsatte att komma in till inspelningen på morgnarna när hon var ledig, fick hon så småningom frågan om hon inte ville ha betalt också.

– Det kunde jag ju inte tacka nej till och jag började jobba som studiovärdinna, sedan som scripta och jag prövade även några andra tjänster. Men intresset för journalistiken ökade och jag sökte in till Kaggeholm. När jag kom tillbaka därifrån blev jag programledare.

Maria tycker att hon och sambon får till det så kallade familjepusslet utan några större problem. De dagar Maria har sändning kliver hon upp klockan tre på morgonen och åker till jobbet. Men i gengäld är hon hemma på eftermiddagen när barnen slutar förskolan. Marias föräldrar bor i närheten och även hennes syster flyttade nyligen till Mälaröarna, så hon har stora delar av familjen inom räckhåll både för umgänge och avlastning.

– Jag älskar det och trivs så bra att jag knappast tror att det är sant. Jag får nästan tårar i ögonen när jag tänker på hur bra det är att bo här.

LO BÄCKLINDER

Fakta:
Namn: Maria Forsblom
Bor: Sandudden
Gör: Programledare i TV4 Nyhetsmorgon.
Familj: Sambo och två barn på fem respektive två år.
Favoritplats på Mälaröarna: Vår egen lilla badvik här i Sandudden, dit man kan gå i morgonrock och där man kan bada året om.
Det bästa med Mälaröarna: Du har det väsentliga i närheten, storstaden inom räckhåll, men ändå en småstadskänsla. Och så har vi fantastiska grannar som vill varandra väl.
Oanad talang: Jag är grym på att steka pannkakor och vänder dem i luften, även om jag inte kastar så högt.

Läs också