Martin Schibbey till Ölsta folket hus

Den 13 november föreläser journalisten och författaren Martin Schibbey på Ölsta folkets hus. Då berättar han bland annat om sin bok om Dawit Isak, men han utesluter inte att det även kan bli lite prat om vikten av en fungerande lokaljournalistik.

– Jag kommer bland annat berätta om min senaste bok ”Jakten på Dawit”, men det kan även bli samtal om en del annat som knyter an till journalistiken, säger Martin Schibbey, som är väl bekant med Ölstaområdet på Färingsö då hans syster med familj bor där.

Han berättar om sitt arbete som frilansande journalist och hur han under sitt yrkesliv ägnat sig åt journalistisk bevakning av underrapporterade områden, vilket bland annat ledde till att han fängslades under en reportageresa 2011 och fick tillbringa 14 månader i etiopiskt fängelse.

Under de senaste åren har Martin Schibbey gjort flertalet reportageresor till Eritrea, där den eritreansk-svenska journalisten Dawit Isaak suttit fängslad sedan 2001.

– Boken har jag skrivit som ett försök att förstå varför han hålls fängslad och hur utvecklingen ser ut i den här delen av världen. Det hänger naturligtvis också samman med mina egna erfarenheter, förklarar han.

Som sin huvudsakliga syssla driver Martin Schibbey reportagesajten Blankspot och varvar med bokskrivande och föreläsningar. Han gillar att föreläsa och uppskattar dynamiken som ofta uppstår med åhörarna.

– I dessa tider när journalistiken är så ifrågasatt tycker jag att det är viktigt att vara ute och träffa människor och berätta om hur journalistik skiljer sig från allmänt tyckande på sociala medier till exempel. Det är inte otänkbart att det även blir lite prat om vikten av lokaljournalistik. Vid sidan om mitt verksamhetsområde, är ju den en otroligt viktig granskande samhällsfunktion. Men det brukar vara först när den försvinner som den saknas.

LO BÄCKLINDER

Läs också