Mat, odling och miljöfokus

De tre nominerade till ”Årets Ekeröföretagare” har tagit emot den glada nyheten och blev lika överraskade och glada som alltid. I år har finalisterna flera gemensamma nämnare.

– Det är roligt att det är lite mindre företag i år, säger Merete Palmberg, kommunens näringslivskoordinator, precis efter att hon gjort den sedvanliga turen runt till finalisterna för att berätta att de är kandidater till den sjuttonde utnämningen till ”Årets Ekeröföretagare”. De tre företag som går till final i år är Adelsö butik på Adelsö, Juntras grönt på Färingsö och Wiggeby jordbruk på Färingsö.

Gemensamt för dem alla är att de fokuserar på miljö, odling och lokalt samarbete.
Adelsö butik samarbetar med lokala ekologiska grönsaksproducenter och förser adelsöborna med såväl butikslagad mat som ett stort utbud av råvaror, Juntras grönt lockar både långväga och lokala besökare under hela somrarna med sina ekologiska egenodlade produkter och mat och Wiggeby jordbruk förser öarnas djur med kraftfoder och återvinner ris, stubbar, stockar, jordmassor och hästgödsel bland annat.

Vem som tar emot utmärkelsen annonseras under årets Näringslivdag som äger rum den 13 november på Många Säby kursgård. I år har dagen fått ett lite annat format än tidigare år.

– I år har vi tagit bort utställningsdelen och fokuserar på mötet mellan kommunens alla företagare, tjänstemän och förtroendevalda, berättar Johan Elfver, kommunens näringslivschef.

Han berättar att företagsledaren Azita Shariati, som fått pris som Sveriges bästa chef och näringslivets mäktigaste kvinna, kommer föreläsa. Dessutom får deltagarna möjlighet att träffa kommunens nya kommundirektör Christina Hedberg och lyssna till den lokala duon Thyra, som bland annat spelar in Jills veranda i Nashville, när de inte turnerar.

LO BÄCKLINDER

Läs också