Matchsäsongen är snart igång

Matchsäsongen är snart igång

Coronavirusets framfart i Sverige tycks ha mattats av och i samband med det lättas också restriktionerna upp en aning. Den 14 juni blir det till exempel tillåtet för fotbollen att inleda sitt seriespel.

Fortfarande är smittspridningen av Covid-19 och dödsfallen i corona höga i Sverige jämfört med andra länder, men siffrorna sjunker och i början av juni pratade experter om att det värsta tycks vara över och att trenden tycks ha vänt. Samma läge gäller för Mälaröarna.

– Vi har en fortsatt stabilt låg smittspridning. Vi ser några patienter med långdragna symptom och i denna grupp råder fortfarande stor oro för att man är smittsam även om det gått lång tid. Vi tycker att med utgångspunkt från Folkhälsomyndigheten och smittskyddets rekommendationer, så kan man återgå till arbetet om det gått mer än sju dagar sedan insjuknande, man är feberfri sedan mer än två dagar och man känner allmän förbättring. Detta gäller även om man är trött eller hängig och har till exempel huvudvärk eller yrsel och lättare kvarvarande hosta, berättar Sara Banegas, verksamhetschef på Ekerö vårdcentral.

Hon berättar dock att försiktighetsprincipen gäller för personal inom särskilda boenden för äldre, som rekommenderas att vara hemma i 14 dagar från insjuknandet.

Sara Banegas och kollegorna har ännu inte behövt hantera och eftervårda särskilt många patienter som intensivvårdats på sjukhus och de som kommer tillbaka hem efter sådan vård erbjuds rehabilitering via Ekerö rehab eller nytt kunskapscentrum på Danderyds sjukhus.

– Vi är tacksamma för att människor fortsätter hålla avstånd och är noga med handhygienen. Nu börjar vårdens personal ta ut sin efterlängtade och nödvändiga semester och vi måste verkligen se till att inte smittspridningen ökar igen, slår Sara Banegas fast.

Från och med den 14 juni kommer också nya allmänna råd gälla för idrotten, vilket gör det möjligt att starta upp matchsäsongen även för vuxna. I kommunen gäller det främst fotbollen, då ishockeyn och innebandyns säsonger är över och de endast har träning under denna tid.

– Vårt A-lag för damer spelar sin första träningsmatch den 14 juni och därefter blir den första matchen den 23 augusti borta mot Råsunda. Herrarna spelar sin första seriematch den 5 augusti hemma mot Enebyberg. De allmänna rekommendationerna om att undvika närkamper till exempel gäller dock, vilket säkert kan vara utvecklande för spelet, då spelarna måsta läsa spelet och tänka på ett annat sätt när det gäller positionsplaceringarna , säger Johanna Eriksson, kommunikationsansvarig på Ekerö IK.

Fortfarande gäller också förbudet mot att anordna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer, vilket gör att publiken tills vidare får hålla sig hemma.

– Vi tittar på möjliga lösningar för att kunna livesända matcherna så att det går att se dem hemifrån istället, säger Johanna Eriksson.

Även Skå IK planerar för att komma igång med fotbollens seriespel så snart det går.

– Vi inväntar mer information från fotbollsförbundet, men planen är att köra igång så fort vi får det, säger Serge Conein, sport- och administrativ chef på Skå IK.

LO BÄCKLINDER

Läs också