Medaljregn för Ymer

Medaljregn för Ymer

Ymer Alber från Ekerö har bokstavligen klättrat högt då han tagit både silver och guld i nordiska mästerskapen i klättring.

Ymer Alber tog SM-guld helgen 16 och 18 november i seniorer herrar Lead i klättring. Dessförinnan blev det guld junior samt silver senior i nordiska i Boulder i Helsingfors i slutet på oktober. Den 9 och 10 november tog Ymer guld och silver i Nordiska Lead i Malmö. Han är därmed Sveriges och tävlingens mest framgångsrike deltagare i bägge fall.

– Jag började klättra som åttaåring. Min pappa har klättrat sedan 1981 och har fått resten av familjen att klättra, min äldre bror endast sporadiskt men bägge mina systrar har tävlingsklättrat, berättar Ymer.

Han har tävlat sedan tio års ålder med början i Stockholmscuper och sedan successivt Sverigemästerskap och ungdomseuropacuper. Han är junior 2919 ut och har åtta placeringar i Boulder på junior-VM, femte plats på EM i Lead, flera finalplatser på Europacuper i både Lead och Boulder och blev semifinalist på junior-VM i Lead fem år i rad.

– I år har jag gått framåt rejält och vann i en internationell juniortävling i Delft Holland och semifinal i Europamästerskapen i Boulder, nu i rask följd guld och silver i såväl i Boulder som i Lead i nordiska mästerskapen, säger Ymer och fortsätter:

– Jag har som närmaste mål finalplaceringar på världscupen i Boulder nästa år, men mitt långsiktiga mål är att kvalificera mig till OS 2024.

EWA LINNROS

Läs också