Minister besökte lyckat projekt

Minister besökte lyckat projekt

Det var strålande solsken när socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) besökte kommunen och träffade initiativtagarna till projektet ”Mötesplats odlingslotten”.

Odlingprojektet är ett samarbete mellan Ekerö pastorat och Ekerö kommun, med syfte att skapa en trygg plats för möten utomhus när språkcaféer och andra öppna verksamheter har ställts in på grund av corona.

Anette Larsson som är integrationsstödjare på kommunen, kom med idén och kontaktade Karin Gustafsson, integrationssamordnare i Ekerö pastorat. Tillsammans med kommunen hyr de en odlingslott på Tranholmen sedan slutet av april, då första spadtaget togs. Från obrukad jord, prunkar nu odlingsytan med allt från blommor till grönsaker.

– Vi tänkte att vi gör ett försök, men vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här bra, sa Anette Larsson. Karin Gustafsson startade som volontär 2015 för kommunen i välkomnandet av nyanlända. Nu arbetar hon heltid som integrationssamordnare på Ekerö pastorat.

– När vi började prata med dem som brukar komma på våra språkkaféer, insåg vi snabbt att många av dem har odlat kanske till husbehov eller varit bönder i sina hemländer. Intresset för odling visade sig vara jättestort. Det är många olika verksamheter som nyttjar den här ytan, berättade Karin Gustafsson.

Bland de som kommer regelbundet hit finns ett LSS-boende som har sin egen odlingsyta, en grupp som arbetar med vardagssvenska som tränar svenska i promenadform och på plats genom odlingslottens olika sysslor. Många har även bidragit till att ge platsen liv och form genom punktinsatser så som att gräva en kväll, skänka material, verktyg eller några plantor som blivit över.

Ardalan Shekarabi var imponerad över projektet.

– Det är otroligt spännande och inspirerande att höra hur människor i kommunen gått ihop och löst saker tillsammans ideellt och gör det möjligt för nyanlända att komma in i samhället, sa Ardalan Shekarabi och fortsatte:

– Politik, stat och kommun kan lösa en hel del. Men i slutändan finns det saker som bara kan lösas av människor genom ett ideellt engagemang. Det är det som skapar gemenskap.

Vad tar du med dig in i politiken från det här besöket?

– Jag har hela tiden varit engagerad i att vi måste ge den ideella sektorn bättre förutsättningar. Därför stödjer jag att vi ska ha en ny form av partnerskap mellan det ideella och det offentliga som vi kallar idéburet, offentligt partnerskap (IOP, reds.anm.) Det bygger på att den idealla sektorn har sin särart. De ska inte behöva tvingas in i upphandlingar eller samverkansmodeller som bygger på en kommersiell logik, sa Ardalan Shekarabi.

På plats var också Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande, Christina Hedberg, kommundirektör, Hanna Svensson (S), oppositionsråd och Monika Regnfors Sjörén, kyrkoherde Ekerö pastorat. I januari ingick kommunen och pastoratet i kommunens första IOP.

– Det här är någonting som kan fungera över hela Sverige. Du gör saker samtidigt som du kan prata om det. Det gör det så oerhört mycket lättare. Jag tror också att ska du rota dig i ett land, behöver du handgripligen gräva i jorden, sa Monika Regnfors Sjörén.

EWA LINNROS

Läs också