”Mirakel” på Ekebyhovs slott

”Mirakel” på Ekebyhovs slott

Ekebyhovs slott lockar inte bara besökare till utställningar, föredrag, musikunderhållning och lunch, filmteam för olika produktioner har också valt slottet till sin spelplats under åren. Nu är det dags igen då inspelningen av årets julkalender är i full gång här och dessutom medverkar en Ekerökille, nioårige Ossian.

Scener till filmen ”Hotell Gyllene knorren”, TV 4:as program ”Det okända”, ”Att göra en pudel” med Eva Röse och ”Rucklarens väg” med bland annat Håkan Hagegård har alla använt Ekebyhovs slott som inspelningsplats. Nu fylls åter slottet av skådespelare och filmteam i slottssalarna på Ekebyhov för inspelningen av årets julkalender ”Mirakel” i SVT.

– Eftersom herrgården har lite av en huvudrollsstatus i årets julkalender letade vi länge efter en miljö som skulle passa det visuella uttrycket. I Ekebyhov hittade vi inte bara ett träslott i rätt färg utan även en parkmiljö som inbjuder till inspirerande foto. Vi är så tacksamma för möjligheten att filma på Ekebyhov och hoppas att svenska folket i december, ska tycka att valet av platsen var rätt, berättar Lotta Westberg, producent på produktionsbolaget Jarowskij.

Men det är inte bara slottet som har Ekeröanknytning, nioårige Ossian Nordh från Ekerö spelar rollfiguren Sören.

– Det är ganska pirrigt men kul förstås. Det roligaste är när man spelar in scenerna, berättar Ossian.

Personalen på slottet får också spännande arbetsdagar under inspelningen.

– Det fungerar bra med inspelningsteamet, vi får ibland samsas om ytorna men det finns en flexibilitet både mellan teamet och oss. Slottets personal servar teamet med lunch och upplever samtidigt en annorlunda tid som både är underhållande och spännande. Vi får ju helt plötslig tillbaka julen och till och med lite snö samt att vi får förflytta oss tillbaka till 1920-talet, säger Agneta Asp, enhetschef på Ekebyhovs slott.

Julkalender ”Mirakel” är en magisk julsaga som rör sig i tid och rum mellan åren 1920 och 2020. Två flickor, Mira och Rakel bor i samma rum, i samma herrgård  men hundra år ifrån varandra. När ett konstgjort svart hål kraschar in på vinden skapas ett maskhål genom tiden som binder samman december 2020 med exakt samma dag, minut och sekund hundra år tidigare, 1920. Av misstag sugs de in i hålet och byter plats med varandra. Mira i Rakels kropp försöker hantera livet som fin flicka 1920 och Rakel får en chock när hon ställs inför i vår moderna tid, där hennes stiliga hem har förfallit i hundra år och blivit ett HVB-hem.

De slungas dessutom in i en 100 år gammal släktfejd som ägt rum i herrgården och handlingen kretsar kring vad som händer när man ändrar ett skeende i historien.

– Vi får väldigt mycket positiv feedback från allmänheten om filminspelningen och vi upplever att det finns både en stor nyfikenhet och en viss känsla av stolthet. Ekerö och Ekebyhovs slott blir nu känt i hela Sverige. Det har klart blivit en snackis, i alla fall här bland våra gäster. Många kommer med spänning se fram emot december månad, säger Agneta Asp.

 

I rollerna ser vi Johan Glans, Annika Andersson, Joel Adolphson, Babben Larsson, Maja Rung med flera. Barnens roller spelas av Sarah Rhodin, Bibi Lenhoff och Emanuel Kielin. Regissör är Calle Åstrand, bakom manuset står Peter Arrhenius, Sara Young, Fredrik Agetoft och julkalendern produceras av Jarowskij.

EWA LINNROS

Läs också