Mittenstyret tar över på Mälaröarna

Ekerö kommun har fått ett nytt styre: Mittenstyret. För första gången på över 40 år har socialdemokraterna posten som ordförande för kommunstyrelsen. 

– Vi går in i det här med stor ödmjukhet, säger Hanna Svensson (S).

På förra måndagens kommunfullmäktige blev det slutligen klart. Ekerö kommun får ett nytt styre, Mittenstyret, bestående av S, KD, L, C och MP. Hanna Svensson (S) blir ny ordförande för kommunstyrelsen, den första socialdemokratiska ordföranden på över 40 år. 

– Vi går in i det här med stor ödmjukhet. Vi styr tillsammans med flera borgliga partier och vi har stor respekt för den borgliga sidan, säger Hanna Svensson (S), nytillträdd KSO.  

Då såväl L som MP valt att ingå i Mittenstyret får det nya styret majoritet. Mälaröalliansens plattform är fortfarande bas även om S och MP:s enskilda frågor också kommer in i plattformen. 

– Det handlar om enskilda frågor snarare än att plattformen förändras. C, KD och L har ju med sina frågor redan. Även om samarbetsavtalet ännu inte är helt klart känner vi oss trygga med att det blir bra. 

Hur fördelas kommunalrådsposterna? 

– Det är inte klart men det blir inga stora förändringar. En viktig demokratisk fråga är att ta fram en fördelningsnyckel där även oppositionsråden ökar om styrets poster ökar. 

Vilka politiska eftergifter har ni behövt göra för att få med L och MP? 

– Jag tror inte att någon känt att de behövt göra eftergifter. Alla är representerade men den som räknar noga kommer se att L har en bra utdelning när det gäller presidieposter.

Hur kommer det att märkas i kommunen att S sitter i styret? 

– Vår hjärtefråga är föreningslivet. Alla föreningar, från PRO till ridning, är viktiga för såväl den fysiska som psykiska hälsan och därför vill vi satsa extra på dem. Det finns mycket att bygga på i kommunen och alla ska känna att man får något för sina skattepengar. Samtidigt har vi stor ödmjukhet inför att vi går in i en tuff ekonomisk period. 

Det är en speciell situation att ta över styret i kommunen. 

– Det här är politikens regler men vi har haft bra samtal med M. Vi har stor ödmjukhet och respekt inför varandra, säger Hanna Svensson.

Liberalerna, som valt att hoppa av Mälaröalliansen, ser fram emot det nya samarbetet. Mittenstyret är det bästa alternativet eftersom det blir ett majoritetsstyre med mittenpolitik, tycker Fredrik Ohls (L).

– Avtalet mellan M och SD kändes helt fel för oss. Vi kan samarbeta i sakpolitik med alla partier men skrivna avtal och att sitta i ett styre som är beroende av SD är inte aktuellt för oss. Så när vi fick möjlighet att gå med i Mittenstyret så gjorde vi det.

 De är nöjda med avtalet som skrivits med Mittenstyret.

– Våra vallöften om blandade boendeformer, vacker arkitektur och saluhallen finns med. Så vi är jättenöjda med det.

Fredrik Ohls ser fram emot att nu kunna fokusera helt på sakpolitik.

– Både MP och C är till exempel väldigt engagerade i miljöfrågor. Så vi kan få draghjälp från varandra i många frågor.

 Ett nytt styre ger också en nytändning.

– Det ska bli roligt! Det kommer in många nya engagerade krafter. Då blir det mer gjort och också en bättre sakpolitik, säger Fredrik Ohls.

Även Miljöpartiet är glada över att nu vara med i styret. 

– På senaste kommunfullmäktige var vi kritiska till att det skapades möjligheter för att SD skulle få mycket inflytande. Nu blev det inte så utan istället ett majoritetsstyre där även vi ingår. Det var det vi ville från början, säger Fredrik Zandrén (MP). 

För dem är hållbarhetsfrågor och att rusta Ekerö för ett förändrat klimat viktiga frågor. Samtalen om sakpolitiken är igång även om alla detaljer ännu inte är klara. 

– Vi diskuterar fortfarande innehållet i vårt avtal. Vi har ett gott samtalsklimat där vi kan diskutera både högt och lågt. 

För Miljöpartiet är det historiskt att sitta med i styret på Ekerö. 

– Det är jättespännande och vi är väldigt glada över det. Nu ser vi fram emot lugn och ro i politiken, säger Fredrik Zandrén. 

ANGELICA BERG

Läs också