Moderaterna fortsätter nu i opposition – för första gången 40 år

Moderaterna kommer att fortsätta jobba med sin valplattform, nu i opposition. Men det är tråkigt att de borgliga partierna gått åt vänster, tycker Johan Elfver, oppositionsråd. 

Moderaterna är besvikna över att Liberalerna lämnade deras samarbetet och därmed det borgliga styret. 

– Vi är naturligtvis besvikna på att Ekerö förlorar det borgerliga styret då 70 procent av väljarna röstade på ett borgerligt parti i höstas. Men nu går de borgliga åt vänster, konstaterar Johan Elfver (M), oppositionsråd.

Att Liberalerna hoppade av Mälaröalliansen beror på Moderaternas samarbetsavtal med SD och att det skapade ett högt tryck på Liberalerna, tror Johan Elfver.

– I våra förhandlingar med Liberalerna var vi överens om att bilda ett minoritetsstyre och att Moderaterna skulle ingå ett samarbetsavtal med SD. Men sedan dess har Liberalerna stått inför ett stort tryck. De klarade inte pressen och valde då ett annat spår. Det är synd! 

Utifrån det stöd som Moderaterna hade så kunde de inte ha gjort något annorlunda, tycker Johan Elfver. Moderaterna kommer nu att fortsätta jobba utifrån sin valplattform men i opposition. 

– Nu arbetar vi vidare och vi samarbetar med alla partier som delar vår sakpolitik, såsom att Ekerö centrum ska utvecklas till en lantlig småstadskärna. Vi vill bevara Mälaröarnas unika småskaliga karaktär. Vi kommer aldrig att ge upp och har som målsättning att återta makten.

Vilken skillnad det nya styret kommer att göra för kommunen och hur invånarna kommer att märka av det är ännu svårt att veta, tycker Johan Elfver. 

– Men jag har svårt att se att man kan fortsätta regera utifrån en borglig valplattform. S borde vilja driva sin politik. MP och KD står också långt ifrån varandra i miljöfrågor. Det skulle kunna bli en utmaning för Mittenstyret. Oavsett partitillhörighet är också ekonomin en ödesfråga.

ANGELICA BERG

Läs också