Modigt agerande räddade kanotist

Modigt agerande räddade kanotist

Caroline Blomgren, Jennifer Krook, Frida Eliasson och Marie Andersson tvekade inte en sekund när de såg kanotisten kämpa för sitt liv i det kalla vattnet utanför Kungshatt. Med sitt rådiga ingripande räddade de hans liv.

Den 15 september gick vågorna höga i Mälaren och det blåste 18 sekundmeter. 24-åriga Caroline Blomgren, som tillbringat alla sina somrar på familjens landställe på Kungshatt, satt tillsammans med sina kompisar och åt frukost när de såg en person ligga och kämpa långt ut i vattnet.

– Jag har aldrig varit med om så stora vågor här ute under alla år och han försvann hela tiden så att vi inte såg honom. Vi har en liten aluminiumbåt vid bryggan och utan att egentligen tänka sprang jag och hämtade bensindunken och sedan tog vi med oss flytvästarna och sprang ner till båten, berättar Caroline Blomgren, som var den enda av vännerna som kunde köra båten, men aldrig skulle ha gett sig ut i den om det inte var fråga om liv och död.

Hon lyckades till slut manövrera båten intill mannen och tillsammans med vännerna få upp honom, vilket visade sig vara i sista sekund.

– Han trodde själv att han legat i trettio minuter i det kalla vattnet och hade börjat få kramp. Han hade ingen flytväst på sig och hans kompis som var med hade drivit iväg in till stranden på fastlandet och kunde inte hjälpa honom.

De larmade räddningstjänsten och Sjöräddningen som kom till undsättning. Räddningstjänsten tog hand om mannen i sin båt och körde honom till ambulansen som väntade på fastlandet. Sjöräddningen hjälpte tjejerna, som inte kunde komma in till land i sin egen båt i det hårda vädret.

– De här tjejerna gjorde en heroisk insats, inte utan risk för dem själva och räddade hans liv. Deras båt var inte alls dimensionerad för det här vädret. Det känns otroligt tryggt att veta att det finns så här modiga personer, säger Henrik Jirner som var befälhavare ombord på Sjöräddningens båt den här dagen.

Han kan också berätta att alltför ofta träffar Sjöräddningen på båtförare som inte har flytväst på sig när de är på sjön.

– Det är väldigt stor skillnad på flytvästanvändningen i Mälaren och i Stockholms skärgård. Det är som om folk inte tror att det kan vara så grov sjö här, men det kan det.

Caroline Blomgren och hennes vänner har varit i kontakt med mannen de räddade och han är oändligt tacksam över deras hjälp och har uttryckt att han vill gottgöra dem på något sätt.

– Jag tror inte att vi har förstått riktigt själva vad det var som hände. Allt gick så fort och man går bara på instinkt.

LO BÄCKLINDER

Läs också