Motorungdomsgård i torpet

”Skomakartorpet trivsam träffpunkt för Mälaröarnas motorungdomar” lyder en rubrik i Mälarörnas nyheter 1970. Idag finns inte längre torpet, numera ligger här istället ett flertal nybyggda villor på området. 1970 planeras det för bostäder för 6 000 personer på en intilliggande plats.

Skomakartorpet vars officiella benämning var Träkvista torp, genomgår en radikal förändring 1970, då Mälaröarnas motorklubb MMK skapar en motorungdomsgård i torpet. Torpet som är cirka 100 år, renoveras och av två rum har det nu blivit ett stort på omkring 40 kvadratmeter och väggarna målas med klubbens färger. Det igenvuxna området kring stugan blir parkeringsplats för ett 20-tal bilar. ”Av den vildvuxna trädgården blir det väl inte så mycket kvar när parkeringsplatserna tagit sin del av marken.”

I samma tidning kan man läsa om byggplaner för Jungfrusund. Inte mindre än 6 000 personer ska få bostäder här är tanken. Men då som nu, är motståndet stort mot byggnation på området.

”Jungfrusundsåsen har kunnat erbjuda hänförande upplevelser och många har sökt sig hit för att åka skidor på vintrarna och ströva omkring på sommaren. Varje förslag på att utbygga denna del av ön har mötts med ett ramaskri av dem som främst ser till naturvård och friluftsliv.”

Att Jungfrusund ska bebyggas är klart, men hur det ska gå till råder delade meningar.

”Några hemliga planer, som en tidning har uppgett, finns inte, försäkrar kommunalingenjör Kenneth Thid.”

Det byggplanerna handlar om är att vägen från Tappström till Jungfrusund ska byggas, den väg som idag heter Bryggavägen. Tidigare fanns alltså endast Jungfrusundsvägen som förbindelse ner till Jungfrusund.

Men tillbaka till Mälaröarnas motorklubb. Det visar sig nämligen att de inte bara sysslar med motorer. De bjuder nämligen in till en Miss Mälarö-tävling. ”Ställ upp själv eller anmäl din dotter, syster, fästmö, väninna eller mamma till MMK:s Misstävling i samband med MMK:s familjefest på Skå festplats.” Kanske är det ett sätt att locka lite kvinnlig fägring till motorsportens värld.

Bildtext: Yngve Nordmark (t.v.) och Einar Hansen från Mälaröarnas motorklubb utanför Skomakartorp som ska bli klubbens ”motorungdomsgård”.

EWA LINNROS

Läs också