Munsöposten läggs ner

En nedlagd poststation behöver inte innebära försämrad service, det får munsöborna erfara under hösten 1968. Istället får de möjlighet att göra sina postärenden i det egna hemmet.

I oktober 1968 mister munsöborna sitt postkontor. Därmed försvinner en av dåtidens fyra poststationer i Ekerö kommun och endast Drottningholm, Ekerö och Adelsö får behålla sina. Färingsö, som var en egen kommun 1968, har dock flera stationer som inte berörs av nedläggning.

Annons

Trots nedläggningen lovar herr Arne Hammarlund, som förestått Munsöstationen under flera år, att servicen inte kommer att försämras. Istället för att ha en fast lokal kommer Arne Hammarlund förestå ett rullande postkontor, som gör det möjligt för munsöborna att ta ut pengar på sin postbanksbok, göra skatteinbetalningar eller andra postärenden. De boende har rätt att kalla postbilen till sitt hem, en eller två gånger i veckan, beroende på hur långt från ordinarie brevbärningslinje man bor. Kallar på bilen gör man genom ett signalsystem kopplat till brevlådorna i området. Postbilen medför stämplar och allt annat som hör till ett postkontor på den tiden och ska kunna hantera alla ärenden som man tidigare gjorde på stationen. I samband med att Mälaröarnas nyheter skriver om den nya ordningen kring posthanteringen, passar man också på att berätta att man planerar att börja köra den populära postbilen ”Tjorven” på någon av de övriga Ekeröturerna.

En annan aktuell händelse som uppmärksammas i Mälaröarnas nyheter för femtio år sedan är inbördeskriget i Biafra som rasar för fullt. Befolkningen svälter och många välgörenhetsorganisationer försöker sända hjälp till landet. Rädda barnen ordnar bland annat en stor basar i Tappströmsskolan och datumet är väl valt i slutet av månaden, då man räknar med att mälaröborna har som mest pengar i plånboken. ”…att spendera en rejäl slant av lönepengarna på Biafra är en god investering för framtiden i den värld som krymper för varje dag och gör folken och raserna allt mer beroende av varandra” poängterar Rädda barnens styrelse.

Under basaren, som förväntas dra in stora summor pengar, säljs lotter, pynt och handarbeten. Dessutom berättar ”den kända Färingsödamen Hälsingestintan” roliga historier på bygdemål. Ett annat dragplåster är den ungdomliga och nybildade sånggruppen ”Svartsjölänningarna” eller ”The Black Sea Islanders”, som sjunger Bellman, negro spirituals och svenska folkvisor till gitarrackompanjemang under Karl Gustaf Sundmans och Bernt Rickloows ledning.

LO BÄCKLINDER

Läs också