Musik som får kyrkan att gunga

Ekerö gospels julkonserter i Ekerö kyrka har blivit en av julens traditioner. Varje år deltar en gästartist och i år kommer John Lundvik.

John Lundvik har bland annat varit framgångsrik i Melodifestivalen och har en diger musikerkarriär som låtskrivare och artist. Han har länge längtat efter ett gospelsammanhang, så när han fick frågan om han ville sjunga med Ekerö gospel var det ingen tvekan.

– Det är helt underbart, säger John.

Vad betyder gospel för dig?

– Det är grundstommen i mitt musicerande. Jag tycker gospel pratar om frihet. Det är också musik som tas in från låg ålder till äldre personer, vilket innebär att det är en genre, en tonalitet och ett språk som alla kan känna. Jag tycker att det är så viktigt att man ska kunna känna en låt, den måste beröra, säger John.

Ekerö gospel startade i mitten av 90-talet. Sedan 2002 har Daniel Stenbaek lett kören.

– Musiken har funnits 

med under hela min uppväxt. Flyglar, orglar, blås- och stråkinstrument fyllde vardagsrummet och användes flitigt av hela familjen, berättar Daniel.

Pianot lockade honom alltid starkast och pianolektioner togs från fem års ålder. Körsång har också alltid funnits med honom.

Medlemmarna i Ekerö gospel är mestadels Ekerö- bor men några bor i Västerort och i stan.

– Vi är en öppen kör där man vid något tillfälle per år får börja och testa på om kören passar. Kravet är dock att man är engagerad och prioriterar kören. I nuläget är vi cirka 55 personer fördelat på 45 kvinnor och 10 män, berättar Daniel.

Genom åren har Ekerö gospel jobbat med många gästartister, bland annat Cyndee Peters, Carola, Sonja Aldén, Gladys del Pilar, Kiralina Salandy, Rongedals, Samuel Ljungblahd och ett stort antal amerikanska gäster.

Julkonserterna äger rum i Ekerö kyrka 19 och 20 december.      

Läs också