Någon av dem blir Årets Ekeröföretagare

Strax efter påsk fick de tre finalisterna till Årets Ekeröföretagare veta att just de fått den fina utnämningen. Beskedet om vem som tar hem själva plaketten dröjer dock ytterligare ett par veckor.

Förra året var det Rosells gym på Ekerö som fick ta emot utmärkelsen för år 2020. Den delades ut på den digitala näringslivsdagen i

april förra året. Årets pris är för 2021 och delas alltså också ut i efterskott.

– Finalisterna har valts ut av juryn utifrån de nomineringar som skickats in under våren. De blev överraskade av beskedet att de är finalister och glädjen var stor när jag lämnade över blommor. Bara att bli nominerade ser de som hedrande. Det var glada ansikten som mötte mig och jag har även fått tack-sms, berättar Merete Palmberg, näringslivskoordinator, Ekerö kommun och fortsätter:

– De tre finalisterna har en gemensam nämnare genom att de arbetar småskaligt och med  lokalproducerat och närodlat, vilket ligger helt i tiden. Kanske är det en post-pandemi-effekt då våra invånare under pandemin verkligen sett till att stödja det lokala näringslivet.

Utmärkelsen delas ut av Ekerö kommun och  näringslivsrådet i samarbete med Företagarna Ekerö, Ekerö centrum företagarförening, Mälaröarnas företagarförening och Selma nätverk. Juryn består av en representant från vardera dessa organisationer samt ordförande i näringslivsrådet och näringslivschefen i Ekerö kommun. Vem som får priset avslöjas på Näringslivsdagen som arrangeras på Skytteholm den 28 april.

LO BÄCKLINDER

De tre finalisterna och deras motiveringar

Juntras grönt, Färingsö

Juntras Grönt på Färingsö har satt Ekerö på kartan genom sitt mysiga trädgårdscafé och gårdsbutik dit besökare från hela Stor-Stockholm kommer för att äta gott och köpa blommor och nyskördade grönsaker från egen odling. Allt odlas och skördas för hand och är helt obesprutat.

 Simon Almquist lantbruk, Munsö

“Simon Almquist är 6:e generation på Norrby Gård där han driver lantbruk med uppfödning av glada grisar som får böka utomhus. Han föder upp cirka 650 grisar per år. Han har varit KRAV-bonde sen 2017.”

Väringgårdens kök och bar, Ekerö

“Charlotte Dilek driver tillsammans med sin man Mustafa kvarterskrogen Väringgårdens Kök och bar som ligger på Träkvista torg. De har i många år försett Ekeröbor med vällagad mat och pizza. En stor uteservering och boulebana används flitigt på sommarhalvåret.”

Läs också