När första simskolan kom till Mälaröarna

Det kom ett brev till redaktionen, med svartvita foton från en svunnen tid. På bilderna syns badklädda barn och ungdomar på en strand, under det som sannolikt var Mälaröarnas första simskola.

Det var sommaren 1949, vid Busvikens strand i Älvnäs. K. A. Rabén, en sportredaktör från Aftonbladet, som själv bodde i området, hade tagit initiativ till en simskola på Mälaröarna och fått med Älvnäs tomtägarförening, idag Älvnäs villaförening, på tåget.

Brevskrivaren Birgitta Berglund var 13 år vid tiden, och deltog själv i simskolan. Inte för att lära sig simma – det hade hon redan kunnat sedan fyra års ålder – utan för att ta kandidat- och magistermärke i simning. Egentligen behövde hon vara över femton för att få göra proven, men hon fick dispens.

Läraren på simskolan hette Stig Frendin och var gammal elitidrottare och till vardags gymnastiklärare i Träkvista skola. Under några sommarveckor testade han Birgitta och sex till sju stycken jämnåriga kamrater i allt från 1 800 meters bröstsim, dykning och simning under vattnet, till klädsim, då de i full mundering med stövlar, kappa, kjol och blus roddes 900 meter ut till en liten ö utanför som kallades för Gotland, för att sedan simma in till land igen.

– Jag älskade att simma och bada, men det var krävande prov, minns hon.

Sista delprovet, hopp från sex meters höjd kunde inte genomföras på Mälaröarna eftersom det saknades hopptorn, därför fick hela simskolan färdas till Ängbybadet där den slutliga provdelen genomfördes.

– Jag minns att det var en pojke som var så rädd för att hoppa, men vi lyckades till slut övertala honom att göra det ändå. Hade han inte gjort det skulle han ju blivit underkänd, konstaterar Birgitta.

Simskolan avslutades under festliga former på badstranden, dit föräldrar och kompisar kommit för att fira. Kyrkoherde Henry Röttorp från Ekerö församling delade ut märken och diplom som Birgitta fortfarande har kvar.

Efter två år i Busviken övergick simskolan i kommunal regi och flyttades samtidigt över till Lundhagsbadet, som är ett av de tre bad på Mälaröarna där simskola hålls än idag.

Idag är det Spårvägens simförening som håller i undervisningen där. David Zuijdwijk, har jobbat som simlärare på Lundhagen i sommar och berättar att cirka 150 simskolelever mellan fyra och elva år har deltagit i de tre olika simskolenivåerna, från nybörjare till den högsta gruppen, som ska lära sig simma 25 meter på djupt vatten och hoppa från bryggan. Men om någon skulle vilja testa för mer avancerade prov, som Birgitta Berglund gjorde 1949, så går det också bra. 

– Det är bara att säga till så kan vi ta det mellan grupperna, säger David.

HELEN BJURBERG

Läs också