Nationaldagsfirande med musik, aktiviteter och prisutdelningar

Under blå himmel firade nya medborgare, stipendiater, eldsjälar, artister och nationaldagsfirare nationaldagen i Drottningholms slottspark.

Firandet inleddes intill koppartältet med en medborgarceremoni där kommunstyrelsens ordförande Johan Elfver (M) höll tal och hälsade, tillsammans med Ove Wallin (C), nya medborgare välkomna.

I området runt Kina slott myllrade dagen av aktiviteter. Ekerö kommun och flera av Ekerös föreningar var på plats och höll i prova-på aktiviteter. Parkour, gymnastik, bollsporter, ansiktsmålning, pyssel och sagostund var några av de aktiviteter som fanns att välja på.

På scenen hölls årets högtidstal av kommunstyrelseordförande Johan Elfver (M) och Drottningholms slottsfogde Paulina Landin. Femmannabandet Toves kapell höll i ”allsång för alla” med kända sånger som framfördes både med musik och på teckenspråk och Robin Bengtsson bjöd inför stort jubel, på alla sina hits från melodifestivalen.

Helena Butén Langlet (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden delade ut priser och stipendier. Enligt traditionen koras Årets Eldsjäl bland tre nominerade eldsjälar, live på scenen. Bland de nominerade fanns Marc Lundberg, Ekerö kampsport, Thomas Rydermark, Ölsta folkets park och Stefan Pettersson, volontär tillsammans med Öar utan gränser. Det blev Marc Lundberg, Ekerö kampsport som under jubel fick det prestigefulla priset.

Kommunstyrelsens ordförande, Johan Elfver (M) var mycket nöjd med dagen och passade på att rikta ett stort tack till alla.

– Jag vill varmt tacka alla tjänstemän för ett mycket väl utfört nationaldagsprogram och inte minst genomförandet av medborgarceremonin. Likaså vill jag rikta ett särskilt tack till Ståthållarämbetet, Drottningholms slottsförvaltning, Drottningholms slottsteater och Statens fastighetsverk för gott samarbete i nationaldagsfirandet som vi äntligen kunde genomföra efter drygt två år av pandemi. Det var glädjande att se alla besökare och framför allt alla barn som uppskattade underhållningen och alla föreningars olika prova på aktiviteter, säger Johan Elfver (M), kommunstyrelsens ordförande.

Läs också