Niklas är årets eldsjäl

Niklas Ylipää är pappan som engagerar sig i sina egna och andra barns fritid, polisen som sadlade om till timmerman och inte minst – Ekerö kommuns eldsjäl 2018. En utmärkelse som han fick för sitt brinnande engagemang för att ge barn och ungdomar möjlighet att åka skidor och utöva skidskytte på hemmaplan.

– När jag såg vilka de andra eldsjälarna var trodde jag aldrig att det var jag som skulle få utmärkelsen, men visst är det roligt att få den här positiva bekräftelsen, säger Niklas Ylipää, Mälarö SOK över telefon en vecka efter att han fått ta emot den hedervärda utmärkelsen på Erskinesalens scen.

Annons

Just idag är han på jobbet som timmerman, men redan imorgon sätter han sig i bilen tillsammans med ett gäng tävlande ungdomar och kör mot Hede i Härjedalen, där SM i skidskytte äger rum. Det är inte första gången denna vinter. Det är just den här förmågan att aldrig tveka när det gäller att skjutsa ungdomar till träningar och tävlingar på avlägsna konstsnöanläggningar, som är en av de egenskaper som eldsjälsjuryn lyft fram i sin motivering.

– Jag vet inte hur mycket tid jag lagt på att köra, men egentligen är det ju helt galet att vi sitter och åker så långt när vi skulle kunna ha en egen konstsnöbana här ute. Men just nu känner jag mig väldigt förhoppningsfull över att vi ska kunna få det att fungera och vi har en bra dialog med både kommunen och MASK Alpin om hur vi ska kunna lösa det.

Efter att ha startat Mälarö SOK:s ungdomssektion och skidskytteverksamhet, vilken idag har hundratalet medlemmar, är en av de viktigaste frågorna han driver idag att få till ett fungerande konstsnöspår på Jungfrusundsåsen.

Men förutom att få igång och utöka verksamheterna är också en viktig del av Niklas engagemang att implementera en heltäckande filosofi och värdergrund för alla delar i föreningen. Idag kan de också stoltsera med en jämn könsfördelning och medlemmar som uppmuntras lika mycket oavsett om de väljer att träna för skojs skull eller för att tävla.

Utan att Niklas gör någon stor affär av det, kan man ändå förstå att han har kämpat hårt för att få till stånd allt det ideella arbete han genomfört under åren. För ett par år sedan fick han en muskelsjukdom som inneburit smärta och operationer samt gjorde det omöjligt för honom att fortsätta sitt arbeta som polis i yttre tjänst. Efter en tids skrivbordsarbete bestämde han sig till slut för att följa en dröm och istället utbilda sig till timmerman. Idag är han färdigutbildad och står inför att starta eget och i större utsträckning kunna styra sin egen tid.

Vad är det då som driver Niklas att lägga så mycket energi på att ge Mälaröarnas ungdomar chansen att få åka skidor?

– En av de stora vinsterna är att mina egna barn får en meningsfull fritid, men jag tycker också väldigt mycket om att kunna bidra till att andras barn får det bra, det ger mig otrolig mycket. Dessutom har jag upptäckt att jag har en uppdämd energibank efter att jag slutade arbeta som polis och det får jag utlopp för när jag håller på med det här.

LO BÄCKLINDER

Motivering till utmärkelsen Årets eldsjäl:

”Niklas Ylipää har på ett starkt och outtröttligt sätt engagerat sig och startat upp barn och ungdomssektionen inom längdåkning och skidskytte i MSOK, där Ekerö nu är en av de största skidskyttesektionerna i länet. Med starkt driv och engagemang är Niklas en ”doer” som får saker och ting gjorda. Otaliga är de mil som Niklas varit med och kört de utövande 9-18 åringarna till träningar på konstsnöanläggningar i Bålsta och Täby eller så långt som till Östersund på,träningsläger. Detta helt ideellt i en jämställd verksamhet där fördelningen av pojkar och flickor är 50-50. Niklas ledord är att barnen och ungdomarna skall ha kul.”

 

Läs också