Nockebybron fastnade – igen

För två helger sedan fastnade Nockebybron i öppet läge. Igen. De senaste åren har det hänt så pass många gånger att tålamodet börjar tryta rejält hos Mälaröborna. 

Det var tidig förmiddag lördagen den 19 augusti som Nockebybron inte helt gick att stänga efter en öppning. Det gjorde att trafiken inte kunde passera och köerna ringlade sig långa, både från och till öarna.

Det var den elfte gången på fem år som detta inträffade. I den statistiken ingår inte de gånger som bommarna till bron krånglat. Anledningen till att bron inte gick att stänga denna gång beror, enligt Daniel Cannervik som är kommunikatör E4 Förbifart Stockholm på Trafikverket, på att en säkring till bommarna löste ut och att det därför inte gick att stänga bron per automatik. 

En utredning om orsaken till felet pågår nu för att det inte ska inträffa igen. Den är ännu inte klar och under den tiden är Hanna Svensson (S) starkt kritisk till att bron öppnas

– Det förvånar mig mycket att man öppnade bron igen redan dagen efter händelsen och denna gång för fritidsbåtar.

Något som också förvånar och upprör Hanna Svensson är bristen på kommunikation från Trafikverkets sida.

– Både politiker men framför allt tjänstemän var i ständig kontakt med Trafikverket under lördagen och vårt tydliga medskick till dem var att bron inte får öppnas om den inte är fullt fungerande. Vi vet ännu inte vad som orsakade felet och trots det öppnades bron igen dagen efter. Trafikverket meddelade sedan att bron skulle stängas för reparation samma kväll som den fastnat. Det går inte att stänga en bro klockan tio en lördag kväll. Det protesterade både vi och SL emot och det gjorde att man flyttade fram avstängningen till två på natten. Något som också saknades i situationen var information på trafiksidor, det var väldigt oklart när bron hade öppnats igen, bland annat.

När Nockebybron, den enda vägen till och från Mälaröarna, blockeras påverkar det alla. Allt från föräldern som ska iväg på fotbollscup med sonen till den som har ett arbete att åka till. Men också den höggravida som är rädd att inte hinna i tid till förlossningen och alla de som oroar sig för vad som händer om det som inte ska hända ändå gör det – när räddningstjänst absolut måste kunna komma fram.  

Vad finns det för beredskap från kommunens sida när det gäller just om det skulle hända något som gör att räddningstjänsten behöver komma fram?

– När det gäller alla former av blåljusorganisationer så är det nog de som klarar sådana här situationer allra bäst då de jobbar med krissituationer. I just det här fallet hade helikopter beredskap för Ekerö och ambulanser beordrades söderifrån för att kunna ta färjan över istället. När det gällde den planerade stängningen av bron så fanns polis stationerad på Ekerö över natten. 

Trots detta så är det mycket som enligt Hanna Svensson kan förbättras.

– Vi kommer att fortsätta ligga på Trafikverket för kommunens säkerhet. Det behövs en tydlig plan och strategi för att detta inte ska hända igen. Vi vill också träffa representanter från Trafikverket här ute för att ge dem Ekerö-perspektivet, säger hon 

MARIA  FORSLUND

Läs också