Nockebybron fastnade

Det blev långa köer när Nockebybron fastnade i öppetläge här i april. Det är förståeligt att trafikanter blir upprörda men det händer trots allt inte så ofta, tycker Joachim Jakobsson, Trafikverket. 

En solig lördag i april skulle familjen Svensson besöka vänner i Bromma. Men strax före Nockebybron blev det stopp i trafiken. Broöppning, enligt webben. Båtar som vill köra under Nockebybron har förtur framför biltrafiken och bron kan öppnas cirka en gång i timmen vid behov. Men den lördagen stod trafiken still. Bron kunde inte stängas ordentligt. Låset fungerade inte. 

– När bron ska stängas finns en låsregel så att den inte kan åka i sidled. Men något blev fel och systemet gav inte klartecken om att bron var låst. Om säkerhetssystemet säger att bron inte är riktigt stängd kan vi inte öppna för trafik. Det var det som hände, berättar Joachim Jakobsson, projektledare Trafikverket. 

Öppningsbara broar är komplexa anläggningar. Även om de ofta kontrolleras kan något bli fel mellan kontrollerna. Det är förståeligt att trafikanter blir upprörda när bron inte fungerar, tycker Joachim Jakobsson, å andra sidan är det bara vid enstaka tillfällen som Nockebybron inte stängts. 

– Jag tror bara att bron fastnat i öppetläge ungefär fem gånger sedan 2017. Däremot påverkas trafiken väldigt mycket om något händer med den. Jag förstår att folk blir sura när det inte funkar. Samtidigt kan det ju också hända att en bil går sönder och stoppar upp trafiken på bron. 

Familjen Svensson kom fram till Bromma flera timmar senare än planerat. 

– Tiden för när bron skulle öppna igen flyttades fram gång på gång. Vi kunde inte stå kvar i kön utan vände på vägen och åkte till Drottningholm. Sen hängde vi i parken tills bron var stängd. Det var fint väder så vi hade trevligt. Men det hade ju såklart varit trevligt att komma fram i tid också, säger Anna Svensson. 

ANGELICA BERG

Läs också