NU är badhuset invigt
Med pompa och ståt, ballonger, tal och bandklippning är nu Mälaröarnas alldeles egna badhus invigt och över sextio års väntan och längtan är över. Nu är kommunens alla invånare välkomna att simma, bubbelbada, träna, leka, basta och umgås.
Mälaröborna har fått vänta i över sextio år. Turerna har varit många och längtan stor, men nu har badhuset äntligen slagit upp portarna.
Med fem olika bassänger som alla har sina unika egenskaper är Ekerös badhus anpassat för alla. 25-metersbassängen bjuder in till motionssim, den 30-gradiga multibassängen med höj- och sänkbar botten lämpar sig utmärkt för vattengympa och annan vattenträning och för den som vill bubbelbada och koppla av går det fint i
rekreationsbassängen. Un-
dervisningsbassängen är framför allt tänkt för simskola och annan träning och i barnbassängen kan de allra minsta plaska och leka.
För den med fysiska tillgänglighetsvariationer finns möjlighet att byta ”uterullstol” till en ”innerullstol”, ett separat rum för ombyte som är tillgänglighetsanpassat, en plattform som kan sänkas ner i multibassängen samt möjlighet att använda mobil lyft i alla bassänger.
Under invigningen minglade över tvåhundra gäster i badhuset. Elever från Ekerö kulturskola spelade, Ekebyhovs slott dukade upp buffé och tal avlöste varandra. Bland annat pratade Beatrice Hansson som är konstnären som skapat konsten både utanför badhusets entrétorg och inne i huvudentrén.
– Det heter ”Luftrum och ytspänning” och speglar vinden och vattnets rörelser, ljusreflektioner och skuggspel. Jag drivs av att skapa på platser där människor kan mötas, leka, umgås och skapa positiva upplevelser tillsammans. Tanken med det stora konstverket utanför badhuset är att den är en mötesplats där man kan mötas inne i själva skulpturen.
Förutom Beatrice Hansson var även Ekeröbon Laila Ekhall på plats för invigningen. Hon firade både det nya badhuset och sin 80-årsdag. Att få fira födelsedag på badhuset var ett medvetet val då längtan efter en simhall funnits med Laila sedan hon flyttade till Ekerö för femtio år sedan.
– Jag kände att Ekerö hade allt, utom just en simhall. Som jag har längtat efter denna dag! När jag fick höra om badhuset så hörde jag av mig till kommunen för att ta reda på vem som ansvarade för invigningen och så bad jag om att få komma. Och så är det invigning på min 80-årsdag, det är nästan för bra för att vara sant, säger hon förväntansfullt och försvinner i väg med väskan som är packad med baddräkt för kanske blir det ändå, dagen till ära, ett premiärbad.
I vimlet stötte MN även på en riktig simlegend, Anders Holmertz, som med sin fem OS-medaljer, två VM-guld, två VM-silver, ett EM-guld, tre EM-silver och ett EM-brons samt hela 72 individuella SM-tecken tillhör simningens mest medaljtyngda. Han var på plats för Stockholms kappsimningsklubbs (SKK) räkning där han numera är tränare.
– Badhuset är jättefint och trevligt. Det kommer nog att bli ett populärt inslag ute på Ekerö. SKK kommer även att bedriva simskoleaktivitet i badhuset och för det ser det jättebra ut, det är väldig t bra möjligheter, säger han och lämnar sedan invigningen för att ge sig av för simträning på Nälstabadet i Vällingby.
När det gäller simskola så kommer badhuset att erbjuda fyra olika nivåer beroende på hur mycket eller liten vattenvana barnet har. Babysim kommer inte att erbjudas under badhuset första år, men man kommer att se över förutsättningarna för att ha det längre fram. Anmälan till simskolan har precis öppnat på kommunens hemsida och undervisningen sätter i gång i november. Även SKK som är tillbaka på Mälaröarna kommer att ha simskola i badhuset till hösten.
Vill man lära sig simma under sommaren så erbjuds en begränsad mängd sommarsimskola på Lundhagsbadet och Karlskärsbadet. Detta är det SKK som ansvarar för.
Hur fungerar det då rent praktiskt i badhuset?
För att vara garanterad en plats till badhuset är det enklast att boka biljett i badhusets webbshop som man hittar via kommunens hemsida, men det går även fint att köpa biljett direkt på plats i badhusets entré. Det finns två tidsperioder att välja emellan och man kan komma när som helst inom perioden, men behöver gå hem när perioden tar slut.
Man behöver inte ta med sig ett hänglås till skåpet utan får ett armband med chip när man kommer som man sedan använder för att låsa och låsa upp skåpet med.
I badhuset rådet skärmförbud. Den första anledningen till det är att vuxna ansvarar för sina barn när de är i badhuset och uppmärksamheten ska därför vara riktad mot barnen och inte en skärm. Den andra anledningen är fotograferingsförbudet och att alla kan känna sig trygga med att de inte kommer att kunna bli fotograferade i smyg. Skärmar och kameror ska därför lämnas i skåpen.
I badhuset kafé är det däremot fritt fram att använda alla typer av skärmar och här finns gratis wifi. Här finns också kaffe, smörgås, godis, toast och allt annat som man kan behöva före eller efter sitt bad.
MARIA FORSLUND