Nu är valborgseldarna tillbaka

Efter två år utan möjlighet till offentligt valborgsfirande stundar en helg då eldarna, körsången och festligheterna åter lyser upp vårvintern. På minst fem platser runt om på Mälaröarna arrangeras publika evenemang den 30 april.

Enligt traditionen ordnar lokala föreningar valborgseldar och tillhörande festligheter varje år på ett antal platser i kommunen. Under de senaste två åren har restriktionerna satt stopp för möjligheten att samlas runt elden, men nu är det möjligt att återuppta eldarna igen.

– Vårt valborgsfirande pausades precis som för alla andra, men i höstas kunde vi inte hålla oss längre utan arrangerade Alsnu vikingadagar. Det gör vi även under valborgshelgen, så på Adelsö får du både det traditionella med valborgseld, vårsånger och vårtalare men också för Adelsö traditionell eldshow och vikingar, berättar Malin Rikardsdotter Ahlin, ordförande i Alsnu vikingar som är en av de lokala föreningar som arrangerar på Adelsö.

Elden tänds vid 20.40 och strax därefter tar gruppen Pyrox vid med sin eldshow.

I Drottningholm, på ängen mellan Götiska tornet och hundön, ordnar Lovö hembygdsförening traditionellt firande med välkomsttal, hyllningstal till våren och körsång. Brasan tänds klockan 21 och det serveras soppa till den som vill.

I Stenhamra firas vårens intåg med att Färingsö sjö-

scoutkår arrangerar  traditionell valborgseld. Elden tänds ungefär vi åtta-tiden på kvällen, men innan och efter är det öppet för fika, sockervadd och korv.

Även i Ölsta folkets park blir det traditionellt valborgsfirande mellan 18 och 21. Då kan man fika, äta korv, fiska i fiskdamm, spela på chokladhjul och dansa loss på dansbanan. Brasan startas 18.30 och livemusiken klockan 20.

På Ekebyhovs slott satsar Träkvista sjöscoutkår på traditionellt firande med aktiviteter, kafé, brända mandlar, sockervadd, körsång, och ett fackeltåg som avslutas med braständning klockan 20. När det gäller transporterna dit så påpekar  arrangören att man inte får parkera på Björkuddsvägen, för att utryckningsfordon ska kunna komma fram.

– Kom gärna till fots, med cykel eller med SL, eller ställ bilen på infartsparkeringen vid kommunhuset och promenera sista biten, hälsar Fredrik Ramsberg, Träkvista sjöscoutkår.

LO BÄCKLINDER

Läs också