Nu får butiksbyn liv igen

När två drivna entreprenörer med både sprudlade idéer och struktur samt vilja att satsa tar över Troxhammar butiksby hoppas man på att få området att blomstra igen. 

Troxhammar butiksby är ett område på Färingsö beläget mitt över Trox-hammar golfklubb. Om-

rådet har funnits i över hundra år och sedan drygt tjugo år tillbaka är det en butiksby. Sedan strax innan årsskiftet har butiksbyn nya ägare som agerar som fastighetsägare men också som egna företagare i byn. Emelie Gille driver den alldeles nyöppnade inredningsbutiken Hem och present och hennes man Christian Jonsson baserar över Stockholm El-design AB. Tillsammans vill de nu få området att blomstra igen.

– Det här är en unik butiksmiljö som jag gillade redan första gången jag var här, så det känns otrolig roligt att få vara med och driva den vidare. Det är en pärla som fler behöver upptäcka säger Emelie Gille.

Byn består av flera byggnader där en rad olika företag är inhysta. Samtliga byggnader bär namn från svunna tider som bland annat stallet, svinstian, boden och verkstan.

– Vi har precis tagit över och börjat se över byggnader både invändigt och utvändigt för att ge byn en så välkomnade känsla som möjligt, säger Christian Jonsson.

Förutom Emelie och Christian och deras respektive bolag finns även Salong L, Mälarö tandvård samt yogastudion Yoga by i området.

– Förhoppningsvis blir det på sikt fler butiker. Vi har varit i kontakt med kommunen för att se över möjligheten att göra byn ännu lite större. Vi vill kunna erbjuda plats för ännu fler butiker. Vårt fokus är på butiksbyn och vi vill att det ska vara en attraktiv plats som man väljer att komma tillbaka till. Ju fler verksamheter som finns desto fler människor kommer att röra sig i området, säger Christian Jonsson.

Parets vision är att få mer fart på butiksbyn. Det vill man göra genom att förädla och förvalta den. För paret betyder det att behålla det gamla samtidigt som mycket fräschas upp.

– Vi vill att byn och alla som finns här ska synas och vara tillgängliga. Det är enkelt att svänga in från vägen och sedan ligger vi bara knappt 50 meter bort med stora och gratis parkeringsytor. Vi hoppas på att få till en snygg skylt så att det blir ännu enklare att hitta hit, säger Emelie Gille.

Hela området där butiksbyn ligger börjar växa med nya bostäder och till hösten flyttar Kattstallet sin verksamhet från Vällingby till ladan som ligger längst ned i byn men som inte tillhör själva butiksbyn.

De andra verksamheterna i byn är positiva till förändringen som kommer med nya ägare. 

– Vi trivs jättebra i byn och är väldigt glada att det händer spännande saker nu med bostäder, nya verksamheter och framför allt nya idéer, säger Anna och Folke Ornell från Mälarö tandvård.

Sonja Lindh Masajada som driver yogastudion Yoga by sedan åtta år säger:

– Vi som varit på plats ett tag har länge velat ha det som en ”må bra- plats” så varför inte ”må bra-byn”? 

Det perfekta med byn är att den ligger såpass bra att den lockar både folk från Färingsö men ändå inte är för långt för folk från Ekerösidan.

Lisa Bergman på Salong L är den som varit på plats i byn längst. Hon startade redan 2011 och har nu ökat utbudet på tjänster med två kvinnliga företagare som erbjuder nagelkonst samt laserbehandlingar.

– Det känns fantastiskt att kunna satsa på renovering och utökade tjänster i en lågkonjunktur. Och det är coolt att det är övervägande kvinnor som vågar!

MARIA  FORSLUND

Läs också