Nu rivs “borgen”

Den har varit en snackis länge. ”Borgen” som tornar upp sig på Drottningholmsmalmen och delar mälaröborna i två läger –  de som älskar och de som hatar den.  För en tid sedan kom beslutet att den ska rivas. Men nu har historien tagit ny vändning.

Det handlar om ett jugendhus på Drottningholmsmalmen som Isabella Söderblom förvaltar efter sin pappa Björn, som gick bort 2014. Men framförallt om den tillhörande utbyggnaden, i form av en borg i medeltida stil.

Åsikterna kring bygglovet till borgen går isär och turerna om dess vara eller icke vara har varit många och pågått i många år. Slutligen kom dock beskedet från byggnadsnämnden på Ekerö: Isabella måste riva borgen innan den 25 augusti annars utfärdas ett vite om 1,5 miljoner kronor följt av att kommunen river borgen på Isabellas bekostnad.

Men att riva den är lättare sagt än gjort. Borgen är gediget byggd och ligger högt uppe på en kulle. Offerten med det lägsta priset ligger enligt Isabella på miljonbelopp, pengar som hon inte har. Samtidigt menar hon att det borde finnas en annan lösning. Att bygga om i enlighet med det bygglov som faktiskt finns beviljat eller att få uppskov och ansöka om nytt bygglov är några av de förslag hon har.

– Men kommunen har inte visat intresse för att lösa detta. De svarar inte ens på mina mejl, säger hon.

Den 25 augusti löpte tidsfristen ut och Isabella har fått ta ett lån för att påbörja rivningen. Fyra man håller på att hacka loss de stora stenbumlingarna. Det tar sin tid, sakta men säkert faller hennes pappas livsverk i takt med att pengarna hon lånat sinar.

Samtidigt, så sent som i förra veckan, tar historien ny vändning när två ledamöter från Ekerö kommuns byggnadsnämnd erbjuder Isabella att köpa borgen, för en bråkdel av värdet för ett hus i det området. Aftonbladet, som var på plats hos henne för en artikel, fick erbjudandet på band och nyheten smälldes upp stort.

Isabella är upprörd och upplever att männen utnyttjat hennes situation för egen vinning.

– Det känns upprörande, minst sagt. Man undrar ju hur det går till i byggnadsnämnden.

Lokalpolitikern Sebastian Överfeltd känner sig i sin tur falskt anklagad och har en helt annan version.

– Jag vet inte vad Isabellas agenda är, men hon har i alla fall, med Aftonbladets hjälp, smutskastat mig på ett fult sätt, säger Sebastian Överfeldt. 

Enligt honom är det Isabella som tagit kontakt och bett honom om hjälp och eftersom han är kunnig på området och har kontakter erbjöd han sig att försöka hitta en köpare till borgen.

Att det skulle vara olämpligt att engagera sig med tanke på sitt uppdrag i byggnadsnämnden håller han inte med om. Han förklarar att han agerat som privatperson och inte politiker och att han inte ens kan erinra sig att han varit involverad i Isabellas ärende i byggnadsnämnden.

– Jag tyckte synd om Isabella och har inte gjort något för egen vinning.

Han berättar hur han och hans familj, som en följd av artikeln i Aftonbladet, fått ta emot mordhot, både via nätet och telefonen.

– Jag mår skitdåligt och sover inte på nätterna, utan sitter och vakar över min familj.

Samtidigt poängterar han att han förstår att folk blir upprörda efter en sådan artikel som Aftonbladet skrivit.

– Men det är inte sanningen, säger han.

Kent Einarsson, som är ersättare i byggnadsnämnden och den andra  lokalpolitikern som syftas på i Aftonbladets  artikel,  menar att han bara varit med Sebastian Överfeldt som sällskap och inte besökt borgen annat än av nyfikenhet.  Enligt Kent Einarsson  var  han inte ens med under större delen av samtalet och att allt som skrivits om honom är lögn.

– Jag har inte gjort eller sagt något olämpligt och har gjort polisanmälan samt kontaktat advokat  för att driva  förtalsmål  mot  de som sprider  lögner  om mig.

Arnulf Langlet, ordförande i byggnadsnämnden, har lyssnat på hela inspelningen från besökstillfället och hans åsikt är att man inte uppför sig så som de båda ledamöterna gjort.

– Sitter man i byggnadsnämnden har man en skyldighet att tänka sig för. Vi i kommunen tar avstånd från den här typen av agerande och har också upprättat en polisanmälan.

Med  anledning av händelsen har  kommunen också aktualiserat en utbildning där  jurister  går igenom vad som  gäller  för  de personer som sitter i nämnderna.

Att andra medborgare blir oroliga av vad som hänt, förstår Arnulf Langlet, men han menar att man kan känna sig trygg med arbetet som byggnadsnämnden gör.

– Att en eller ett par personer skulle kunna påverka ett ärende, där både politiker men också tjänstemän är inblandade, är inte troligt och inget jag någonsin varit med om.

Arnulf Langlet och kommunens byggnadsnämnd delar inte heller Isabellas bild av att  de  inte   varit  behjälpliga eller   svarat henne.

– Vi har pratat och haft möten. Vi får inte heller glömma att det här ärendet har prövats i alla instanser och att det är fastställt att det är olovligt byggt och behöver rivas. En ansökan om resning är också gjord, men den har fått avslag eftersom det inte tillkommit information som påverkar tidigare beslut. Jag tycker att det är en tydlig signal om att allt gått rätt till.

HELEN BJURBERG

Läs också