Ny bok om utmattningssyndrom

Inte faktaspäckad utan lättläst med tydligt fokus på målgruppen

Ekeröbon Anna Voltaire är en kvinna med många järn i elden. Hon är läkare, tidigare formgivare, sexbarnsmamma och nu även författare. Boken hon skrivit heter ”Innan väggen – en upplyftande bok om utmattning”, ett tillstånd hon är väl bekant med.

Anna Voltaire drabbades av utmattningssyndrom för ett par år sedan.

– Då gick jag igenom den där väggen som var genomskinlig kan man säga, jag såg den inte alls komma. Det är lite löjligt eftersom jag ska bli psykiatriker, är läkare och alla påpekade att jag gjorde lite mycket saker. Men så länge folk hejar på och det går bra, då kör man, säger Anna.

Hon blev rent fysiskt sjuk, fick bältros, hade ofta huvudvärk och orkade knappt gå upp för en trappa.

– Eftersom jag hade mycket huvudvärk och är läkare, tänkte jag det värsta, nämligen att jag hade en hjärntumör. Men när det inte var det, letade jag efter andra förklaringar och förstod fortfarande inte vad det var, tills min mammas bästis sa ”men människa, du är ju utmattad”.

Det hela brakade loss ordentligt när Anna fick svårt att sova. När hon blev sjuk, önskade hon att det funnits en hjälptelefon att ringa till eller en överlevnadshandbok. Då kom hon fram till att det var hon som skulle skriva den.

– Jag skrev mig frisk. En tung bok om utmattning orkar ingen läsa tänkte jag. Min tanke var att rädda andra, det är förmodligen en yrkesskada. Det som står i boken är vetenskapligt och kommer från socialstyrelsen, jag har bara gjort om det till enkel svenska med en knorr, annars blir det ganska trist.

Boken är illustrerad av Louise Winblad och bilderna fångar vardagssituationer med en humoristisk touch.

– Jag har skrivit boken till dem som är sjuka och de ska ju bara läsa första sidan. Sedan kan de lämna över boken till sina anhöriga så att de kan förstå, för det är inte så lätt att se när någon har utmattningssyndrom.

Vad gör hon då själv för att inte gå in i väggen igen?

– Jag tänker som det japanska sättet, att laga saker med guld. Jag vet nu att jag tål inte hur mycket som helst. När jag får huvudvärk, då vet jag att jag ska ta en paus. ”Ut i naturen, sparka på kottar” brukar jag säga.

Boken ”Innan väggen – en upplyftande bok om utmattning” är utgiven av Ordberoende förlag.

EWA LINNROS

Läs också