Ny lekskola i Träkvista

Mycket har hänt med utvecklingen under de senaste 50 åren. Bland annat kan man genom att titta tillbaka i Mälaröarnas nyheters arkiv och se hur barnomsorgen har utvecklats i kommunen. Dock inte bara när det gäller själva verksamheterna, utan även när det kommer till synen på hur barnen sysselsätts under dagarna.

Den nyöppnade lekskolan i Träkvista är kommunens andra och fullbelagd redan när den öppnar i november 1968. Många föräldrar köar också för att få plats för sina barn som inte kommit in. Kommunen hoppas på att utvidga lekskolan med fler avdelningar under det närmaste året genom att frigöra en lägenhet på byggnadens ovanvåning. Tanken med verksamheten är att förbereda barnen inför skolstarten och ambitionerna är höga vilket reportern även verkar tycka behövas. ”I lekskolan fostras de små individualisterna till att taga hänsyn till kompisarna i gruppen.

Annons

Gemensam, skapande verksamhet tvingar barnen att ta ansvar för ett deluppdrag och under fruktstunderna då flickorna och pojkarna plockar fram sina medhavda äpplen, apelsiner och bananer, får lekskolans lärare ett osökt tillfälle att lära adepterna bordsskick och snygga umgängesformer”.

Under lekfulla former får barnen möjlighet till utveckling och både vattenlek som kan bota eventuell ”vattuskräck” och skapande finns på dagordningen, men de pedagogiska avsikterna går lite förlorade i artikelns beskrivning. ”Ofta plockar lekskoletanterna fram en säck med gamla kartonger och annan bråte, som barnen får tota till något av med hjälp av sax, klister och målarfärg” berättas det i Mälaröarnas nyheter.

Verksamheten omfattar två grupper – ”Förmiddagsgruppen” som går mellan klockan 9 och 12 och ”Eftermiddagsgruppen” som infinner sig klockan 13 och bryter upp klockan 16. Egentligen ska även femåringar beredas plats, men då det är många som köar får sexåringarna företräde och inga femåringar finns i de första grupperna.

Det är dock inte bara små barn som har svårt att få plats i den kommunala barn- och skolverksamheten. I november 1968 fattar beslut om att ombilda Tappströmsskolan från treparallelligt högstadium med låg- och mellanstadium till en ren högstadieskola med sju parallellklasser, får att rymma alla elever. Ombyggnadsarbetet beräknas kosta 2 miljoner kronor efter att kostnaderna bantats ned med några hundratusen kronor. Den tänkta hissen i den del av skolan som har två våningar rationaliserades bort, liksom en del av källaren.

LO BÄCKLINDER

Läs också