Ny pistmaskin sprayade MASK-backen vit

Nya skyddsstaket, gatlyktor runt värmestugan och fler liftbyglar. Ideella krafter skapade stordåd för Västerorts enda skidbacke, men när en ny pistmaskin behövdes gick kommunen in och bidrog.

Det är inte svårt att förstå att frustrationen var stor när MASK-backens gamla pistmaskin ägnade mer tid åt att repareras än att pista backen. Men i november 2002 klubbade kommunfullmäktige genom att kommunen skulle finansiera en bättre begagnad pistmaskin till Mälaröarnas alpina skidklubb och Ekebyhovsbacken, för att göra Västerorts enda skidbacke mer attraktiv, skriver Mälaröarnas nyheters Ove Westerberg.

Överenskommelsen var att klubben på några års sikt skulle återbetala häften av den miljon kronor som pistmaskinen kostade och eftersom liftintäkter var en stor del av inkomsterna behövdes det läggas snö i backen så snart en längre tid av minusgrader såg ut att komma, berättade Tom Rapaport, ordförande i Mälaröarnas alpina skidklubb till tidningen.

Det nybyggda systemet med fasta rör i båda mittbackarna och fler snökanoner gjorde att man för första gången kunde täcka båda backarna med konstsnö och förhoppningen från klubben var många besökare under julen, den tid då allmänheten oftast ville nyttja backen. Men inte bara allmänheten hade längtat efter en vit backe. Glädjen, liksom trycket att få träna, var stor bland klubbens nästan 130 barn och unga i träningsgrupperna, står skrivet i artikeln.

Tom Rapaport, som klev av ordförandeposten 2009 men är tillbaka som vice ordförande sedan sex år, minns köpet av den gamla pistmaskinen väl. Tio år tog det för klubben att betala sin del genom reducerade driftsbidrag från kommunen, men maskinen levde i många fler år än så.

– Tack vare att den går kortare väg håller den längre än i alperna, berättar han och förklarar att det 2019 återigen var dags att köpa en ny, begagnad piskmaskin. Den här gången var maskinen från Italien och förhoppningen är att den ska hålla lika länge som den gamla. För backen är ännu mer välbesökt idag, av både allmänhet och klubbmedlemmar. Tävlingsungdomarna i klubben har nästan fördubblats sedan 2002, då artikeln skrevs och förutom ett tiotal medlemmar som tävlar på högsta nationella nivå kan klubben även stoltsera med landslagsåkaren William Hansson, som kommer åka världscupen i år. 

HELEN BJURBERG

Läs också