Ny väg till Älvnäs grustag

Den som promenerat längst med Älvnäs grustag senaste tiden har kanske noterat att något är på gång. Förklaringen är att NCC lagt om in- och utfarten till grustaget. Den nya vägen glädjer de boende i området, medan andra är kritiska.

Sedan 40-talet har NCC drivit grustaget i Älvnäs på Ekerö. Därifrån kan privatpersoner och företag köpa jord, sand, grus och krossprodukter. 2019 fick NCC ett förnyat tillstånd av driva sin verksamhet fram till sista mars 2022. Parallellt ansöker man om ett förlängt tillstånd fram till 2031, där beslut väntas inom kort.

Men den som promenerat runt området kring Älvnäs grustag under jul- och nyårshelgen har antagligen märkt att en del arbete pågår. Bland annat har skogsremsan mellan täkten och Ekerövägen blivit nedhuggen och motionsspåret är avskuret.

NCC:s råvaruhandläggare Sonja Grauwald-Boman förklarar att arbetet beror på att man gör en ny in- och utfart till området, som ska gå från Ekerövägen istället för från Älvnäsvägen. Arbetet sker efter samråd med länsstyrelsen.

– Vi har lyssnat på synpunkter från boende i Älvnäs och vill försöka minska mängden transporter på Älvnäsvägen, säger hon och tillägger att arbetet snart ska vara klart och att inga andra ändringar är planerade.

Enligt Hans Christiansen, ordförande för Älvnäs väg- och tomtägarförening, har många boende tidigare klagat på att lastbilarna från grustaget dragit med sig lera och smuts ut på den vanliga vägen, vilket smutsat ner bilarna för de boende.

– För oss är det bara positivt med en ny infart, säger han.

Men det finns också kritiska röster. Kristina Carlstedt, som bor i Träkvista, menar att den nya in- och utfarten innebär att andra boenden än de i Älvnäs kommer bli störda istället.

– Nu får boende utmed Ekerövägen och runt Träkvista den tunga trafiken istället. Problemet förblir intakt, man bara flyttar det, säger hon.

Hon menar att det både finns en säkerhetsaspekt med en utfart där det är dåligt sikt, men också att den tunga, frekventa lastbilstrafiken rimmar illa med den småstadsidyll som politikerna sagt ska skapas runt nya Träkvista torg. Men framförallt tycker hon att det är märkligt att medborgarna inte fått information om vad som händer.

Kommunen måste väl ha vetat? Varför informerar och reagerar de inte. Det verkar ju inte klokt!

HELEN BJURBERG

Läs också