Nystartad e-sportförening på Mälaröarna

Nystartad e-sportförening på Mälaröarna

E-sport är den snabbast växande sporten i världen just nu och Ekerö har fått sin första riktiga e-sportsförening. 

E-sport står för elektronisk sport, det vill säga dataspel. 2018 startades Ekerö e-sportklubb som nu  gått ihop med en annan förening. Idag heter de Prima e-sportförening.

– Jag och en annan förälder hade tankar kring detta redan 2017. Våra barn som gick i samma klass då, spelade väldigt mycket liksom många av deras kompisar. Vi ville göra någonting större och bra av det här, berättar Stefan Jernström.

De har fått mycket hjälp av kommunen och inte minst av Amanda Sjöberg på Idélabbet.

Föreningen riktar sig till alla åldrar och invånare i kommunen.

– Vårt signum är att motarbeta mobbning, utanförskap och att värna om allas lika värde på nätet och utanför, förklarar Stefan.

I början av augusti arrangerar föreningen ett LAN (Local area network, reds.anm.) där man kommer att ta emot cirka 100 e-sportspelare.

– Man träffas och kopplar upp sig på ett nätverk och spelar tillsammans, eller så spelar man online. Man har olika turneringar så det är precis som en vanlig sport, säger Stefan och fortsätter:

– Det har ju inte riktigt blivit accepterat inom sportvärlden, men i år ansöker man för andra eller tredje gången till Riksidrottsförbundet för att bli en erkänd sport. För det är faktiskt världens snabbast växande sport.

På sitt LAN tänker de även att ha olika workshops där spelande ungdomar kan prata med föräldrar som kanske oroar sig för att deras barn spelar för mycket.

Jacob Pihl är en av ungdomarna som är med i föreningen.

– Det är kul att göra någonting för de yngre spelarna som precis har börjat och att dela med oss av våra erfarenheter till föräldrarna, så att de får tips om hur man löser eventuella konflikter som kan uppstå kring spelandet, säger Jacob.

Stefan gör en jämförelse mellan någon som tränar inför ett maraton och en som tränar e-sport inför en turnering.

– Mitt i träningen kanske någon ropar att maten är klar och drar ur sladden till internet mitt i en match, det är som att sätta krokben för den som springer maraton.

Hur är det då med spelen som innehåller en hel del våld?

– Ungdomarna är så medvetna om att det är ett spel. På en tävling i USA fyllde man en stor arena. Det var inga poliser där, det vara bara en vakt. Det finns inga huliganer eller fylla utan det är städat. Det är det här vi måste väcka förståelse för och också vara med och titta när de spelar, precis som när vi tittar på en fotbollsmatch eller annan sport, säger Stefan.

Det är inte helt klart ännu var de kommer att ha sitt LAN, men tanken är i Tappströmsskolan.

EWA LINNROS

Läs också