Nytt ”centralbad” på Ekerö
Sensommaren 1968 bjuder på såväl beväpnade inbrott som en lyckad skörd för bönderna. Det påkostade och upprustade Lundhagsbadet tas även i bruk och Statens naturvårdsverk säger sitt om naturen på några mälaröar.
Hösten 1968 är riksmedia fyllda med stora händelser. Bland annat invaderar Warszawapaktens länder Prag, vilket blir början på en stor migrationsvåg.
Även på Mälaröarna händer en hel del och Mälaröarnas Nyheter är full av stort och smått. Till exempel berättar man om några fräcka tjuvar som drivs på flykten från Karamellan på Drottningholm. Man kan läsa att ”inkräktarna hade packat en stor låda full med öl och bakelser men blev avbrutna i sin hantering av innehavaren källarmästare Kurt Kjellver och hans fru som bor i övervåningen och vaknade av bullret.”
Makarna Kjellner smyger ner i kaféet iklädda nattkläder rustade med ett tungt skruvstäd och ett strykjärn som de bär i högsta hugg. Där möter de tjuvarna och en av dem är beväpnad med en lång förskärare. När makarna dyker upp tar de dock för gott att ”schappa” från platsen och ut till en väntande bil som rivstartar och ger sig iväg åt Stockholmshållet.
Mälaröbönderna kan också för andra året i rad räkna in en god skörd, står det att läsa om i tidningen. Stockholms läns lantbruksnämnd kan i sin årsväxtrapport konstatera att skördekvantiteten är god, men att kvaliteten ännu inte kan avgöras. Höstvetet får 5 på en femgradig skala, vårbetet får 4 och kornet får 3.
En positiv badnyhet ryms också i den späckade tidningen. ”Ekerö har i sommar fått ett ”paradbad” – helt värdigt den starkt expanderande kommunen, där det för övrigt numera kryllar av badlystet småfolk.” Det är Lundhagenbadet som har utökats och rustats upp under sommaren och blivit ”utomordentligt trivsamt”.
Det beskrivs i artikeln hur stranden som tidigare såg ut som ett träsk har röjts till en öppen plan och att växtligheten även i vattnet har tagits bort. Dessutom har flera bryggor byggts och stora mängder sand har lagts ut på botten. Tanken är att badet ska bli platsen för en ”centralsimskola” under kommande år och att alla öarnas barn framöver ska få resa dit för att lära sig simma.
Arbetet beräknas dock inte att vara helt klart förrän året efter, men redan denna sommar lockar den uppfräschade badplatsen till sig mycket folk och vissa dagar är flera hundra badglada människor på plats.
Att Statens naturvårdsverk har synpunkter på den nya regionplaneskiss kan man också läsa om. De menar att den kommer att skapa ett klassamhälle genom att inte tillgängliggöra naturvärden för alla människor.
De skriver att en priviligerad klass kan koppla av i ytterområdena och en mindre priviligerad blir begränsade till ”naturfragment” i till exempel stadsparker. Därför pekar de ut Kärsön, Fågelön och södra Lovö som några av de områden som de som de tycker bör omvandlas till naturreservat. Idag kan vi konstatera att det dröjde ytterligare 46 år innan den visionen blir verklighet.
LO BÄCKLINDER