Nytt skidgymnasium

Nytt skidgymnasium

Non-profitstiftelsen 10K Alpine är en nydanade verksamhet skapad på Ekerö där stiftelsen även har sitt säte. Det är ett annorlunda alternativ till nuvarande skidgymnasium där utbildningen sker på distans. Målet för 10K Alpine är att skapa fler svenska världsmästare i skidbacken.

Ekeröbon Olle Nordberg och skidtränaren Jörgen Nordlund ligger bakom idén till ett nytt alternativ till de traditionella skidgymnasium och är grundarna till non-profitstiftelsen 10K Alpine.

– Vi använder årets alla 12 månader till att utbilda åkarna tekniskt, fysiskt och akademiskt. Våra elever studerar på Hermods distansgymnasium och bor hemma när vi inte är på läger. Vi tror på att åkarna får en trygghetskänsla om de bor hemma hos föräldrarna vilket är en viktig faktor om man vill elitsatsa. Vi vill att eleven tar både sin idrott och skola seriöst. Målet är att skapa vinnare, både i backen och i arbetslivet, säger Jörgen Nordlund som bland annat har arbetat med Svenska och Norska skidförbundet och har varit skidtränare på Järpens Alpina skidgymnasium.

Fredrik Sörén, styrelseledamot i 10K Alpine, var den person som kom i kontakt med Hermods när upplägget kring utbildningen skulle ta form.

– Det finns ett liv för eleverna efter skidkarriären och det gäller att de är förberedda inför det. Efter att vi kom i kontakt med Hermods distansgymnasium och gillade deras upplägg, inleddes ett samarbete som vi är mycket nöjda med. Eleverna studerar allt ifrån ekonomi till teknik och natur, säger Fredrik Sörén.

Eleverna som går på 10K Alpine är alla motiverade och tar sin träning på allvar. De har ungefär 160 resdagar per år med träningar och tävlingar. Eleverna tränar och tävlar både i Norden och i andra länder som Österrike. En av 10K Alpines åkare är Olle Nordbergs dotter 16-åriga Ellie Nordberg. Hon har två stora mål i livet just nu, att elitsatsa och klara av sina gymnasiestudier.

Hur är det att studera på Hermods distansgymnasium?

  Det är annorlunda eftersom du inte är fysiskt på plats i ett klassrum utan sköter allt hemifrån. Annars är det likt ett traditionellt gymnasium eftersom du har lärare och prov. Uppgifter och kursmaterial tar vi del av via Hermods utbildningsplattform Novo och det har hittills fungerat bra.

Vad krävs för att klara av både sina studier och idrott?

– Jag skulle säga att det krävs mycket självdisciplin och att du kan se från ett långsiktigt perspektiv. Vissa perioder blir det mycket tid på att plugga för att du sedan kan ha det lugnare med skolan och helt fokusera på träning och tävlingar, avslutar Ellie.

Läs också