Öarnas julbord i farozonen

Allt eftersom coronasmittan ökar och Folkhälsomyndigheten kommer med nya rekommendationer för att människor ska kunna hålla avstånd i samhället, blir också oron för att drabbas av smitta större. En konsekvens av detta är att avbokningarna från julborden ökat kraftigt under senaste veckan på Mälaröarna.

På Karamellan, vid Drottningholms slott, såg det under hösten ut som om verksamheten hade kommit igång på allvar igen efter pandemitiden. Bokningarna till julborden var nästan lika många som innan smittan bröt ut.

– Sedan började man skriva om att smittan ökade och om att människor hade blivit smittade vid ett julbord i Norge och då började vi få avbokningar. Så här långt har ungefär 20 procent av reservationerna blivit avbokade. Jag förstår om man är orolig, men vi har gott om plats och det kommer att vara lätt att hålla avstånd, säger Yngve Sundström, som driver verksamheten.

Krögaren Amir Jalilian på Restaurang Jungfrusund har en tuff tid bakom sig. Han tog över restaurangen precis innan pandemin slog till och har kämpat med att få det att fungera trots restriktionerna. När ljusningen kom efter att regelverken lättade började han och de anställda att planera för att servera julbord.

– Vi hade dock bara två månader på oss för att börja marknadsföra vårt julbord, något som man brukar börja med bra många månader tidigare. Nu har vi fått en del avbokningar efter att det kommit nya rekommendationer, men vi kommer klara det här också, jag är inte orolig, säger han.

Ekebyhovs slott har också drabbats hårt av avbokningar. Det största tappet kom då kommunen bestämde sig för att boka av alla julbord för sina anställda.

– De utgjorde ungefär hälften av alla våra bokningar, så det blev ett rejält bortfall för oss. Men vi har bestämt oss för att genomföra resten av sittningarna om det inte kommer ytterligare restriktioner. Vi sprider ut ankomsttiderna och eftersom det blivit så många avbokningar har vi gott om plats, berättar Agneta Asp, enhetschef, som försäkrar att de som väl kommer ska få en mysig upplevelse.

Vissa av öarnas restauranger och konferensanläggningar har istället för traditionella julbord valt att göra egna varianter såsom till exempel julbord att ta med hem eller julmiddag med sittande servering.

LO BÄCKLINDER

Läs också