Öarnas mesta globetrotter

Han har rest jorden runt ensam tre gånger, gjort ytterligare ett tjugotal ensamresor över världen och hamnat i Guinness rekordbok två gånger. Ekeröbon Christer Gerlach är en globetrotter av rang och trots att han fyllt 78 har han inte gett upp hoppet om fler resor. 

Han tar emot hemma i lägenheten inte långt ifrån Ekerö centrum. Den är prydligt inredd och i huvudsak möblerad med ett stort antal välfyllda bokhyllor och ett mindre antal smakfulla designklassiker – det senare ett stort intresse, förstår jag, efter att vi omedelbart hamnar i samspråk om formgivare som Piet Hein, Bruno Mathsson och Charles och Ray Eames. Men även om han är kunnig och intresserad av design är det framförallt hans bilintresse, och de ensamresor över världen det genererat i, som gett honom uppmärksamhet genom åren. 

Intresset för att röra sig utanför landets gränser väcktes när han redan som 14-åring blev ivägskickad från föräldrahemmet i Karlstad till England för att lära sig “riktig” engelska. Två år senare var det dags för en ny språkresa, den här gången till Tyskland och ytterligare något år senare till Österrike.

– Det var en erfarenhet som få andra i min ålder hade då, säger Christer Gerlach och förklarar att han därför som nittonåring  inte tvekade en sekund när han blev tillfrågad av en kompis om att följa med till Afrika.

– De var tre personer som hade köpt en folkabuss och skulle bila ner men behövde ytterligare en resekompis att dela kostnaderna med, säger han och förklarar att han sonika lade fram till sina föräldrar att han tänkte skjuta på sin studentexamen ett år, för att hinna bila tur och retur till Afrika. Hans pappa var dock av en annan åsikt.

– Jag tror att “Du ska fanimig inte åka någonstans” var hans exakta ord, säger Christer med ett skratt.

Han gjorde som föräldrarna ville och avlade sin examen men så fort det var avklarat gav han vika för sin äventyrslystnad och började utforska världen. Sina första resor gjorde han genom att lifta. Först till Grekland för att sedan ta båten över till Israel där han plockade apelsiner på dagarna och roade sig övriga tider på dygnet. Sedan till Marocko.

Väl hemma igen började han läsa statsvetenskap på universitetet i Göteborg men avskydde det. Snart fick han höra talas om den nystartade journalisthögskolan i Stockholm, sökte och knep en av trettio eftertraktade platser till första kullen, bland tusen sökande. Han kände sig genast hemma i journalistiken och utbildningen var “inåt helvete bra”, som han själv uttrycker det. 

Andra terminen fick han veta att kvällstidningen Expressen sökte sommarvikarier och var inte sen att söka. Under ledningen av ett gäng legendariska journalister, i ett tufft klimat, ofattbart tempo och med en skräckblandad förtjusning fick han lära sig hantverket. Med inlevelse berättar han om hur han blev klockad när han för första gången skulle redigera en framsida med Jackie Kennedy på.

  Det var svettigt men jag blev bättre och bättre för varje dag som gick.

Uppenbart gjorde han ett bra intryck på Expressen för efter examen fick han, till sin glädje men sin pappas förtret, anställning. Inledningsvis som reporter och redigerare men senare i olika typer av chefspositioner. Det var också på Expressen som hans bilresande tog ordentlig fart och starten på hans karriär som en av världens största bil-globetrotters tog sin början.

Första resan, med en Citroën 2CV genom Afrika, fick han avbryta i Niger efter sju punkteringar. Andra tog också slut innan han nått målet. Men 1988 till 1989 tog han sig hela vägen runt jorden i en Toyota Corolla 4WD, en bedrift som resulterade både i en plats i Guinness rekordbok och i boken Ensam jorden runt med bil (Forum). 

Sedan dess har han gjort ytterligare två jordenruntresor på egen hand, men också ett tjugotal andra resor kors och tvärs över jordklotet: Sahara tur och retur, från Nordkap till Kapstaden, mellan EU:s fyra hörn och många, många fler.

Under en mellanlandning hemma i Sverige träffade han Lotta som han gifte sig och fick tre barn tillsammans med. De mest intensiva småbarnsåren fick honom att dra ner lite på resandet. Men kanske inte tillräckligt?

– När Lotta blev trött på mig kunde hon säga: “Det finns säkert någon jävla öken kvar där du inte fått punktering än”, säger han och skrattar gott vid minnet innan han poängterar att de idag är goda vänner trots att de till slut valde att gå skilda vägar. 

Han har nära till skratt och är till bredden fylld med klenoder från tiden som journalist och alla resor i världen. De tusentals mil han tillbringat bakom ratten, på dåliga vägar och ibland inga vägar alls, har det skrivits spaltmeter om, både av andra och honom själv. Han visar en hög av artiklar från bland annat Japan, Ryssland, England och Malaysia. Flera böcker har det också blivit. Manuset till hans tredje bok, Cross country, a solo drive from Alaska to the end of the world, om resan över hela Nord- och Sydamerika, köpte Volvo och översatte även till engelska. 

– Det är mitt livs bästa affär, säger han och ler pillemariskt. 

Efter 22 år på Expressen lämnade Christer Gerlach tidningsmakeriet och gick över till tv-produktion, men bilintresset tog han med sig. Han hann jobba med både TV3, 4:an, 5:an och SVT och göra flera egna motorprogram innan han avslutade sin journalistkarriär. 

Idag är han pensionär men så långt ifrån en traditionell sådan man kan komma. Så sent som för fyra år sedan köpte han en fyrhjulsdriven bil och förberedde sig för att köra genom Afrika ytterligare en gång. Men pandemin satte stopp för det. Så han sålde bilen men köpte en ny när man lättade på inreseförbuden igen, bara för att inse att det blivit inbördeskrig i Etiopien och resestopp igen. 

Men blir det lugnare så åker han nog igen. Han är ju trots allt bara 78 år. 

HELEN BJURBERG

Läs också