Öarnas OS-legend invald i Hall of Fame

Efter ett liv av priser, utmärkelser och imponerande idrottsprestationer har Mälaröarnas egen OS-legend Carl-Erik “Jätten” Eriksson blivit invald som medlem nummer 30 i Djurgårdens IF:s Hall of Fame.  

Det är inget vanligt 14-fika som serveras på Söderströmsgården denna fredag. På bordet står inte mindre än tre tårtor med djurgårdsmotiv och som dryck serveras inte kaffe utan bubbel. Förutom boenden och personal är också fyra representanter från Djurgårdens IF på plats. Anledningen är att den forne bobsleighåkaren tillika OS-legenden Carl-Erik “Jätten” Eriksson, blivit invald i idrottsklubbens Hall of Fame, och alla vill vara med och fira.

– Många som blivit invalda har blivit det postum, så det är speciellt att få fira så här. Vi är så glada att vi fick komma hit och fira med Carl-Erik, säger Jan-Peder Norstedt, från Hall of Fame-kommittén.

Carl-Erik Eriksson föddes 1930 på Färingsö och är ett känt ansikte för många Mälaöbor. Han kom i kontakt med idrotten bobsleigh som 27-åring, när han följde med några bobåkare på semester till Garmisch. Själv skulle han åka skidor men blev frälst på den speciella sporten och resten är, som man brukar säga, historia.

Genom åren har Carl-Erik Eriksson kört både tvåmans- och fyrmansbob och deltagit som förare i inte mindre än sex raka olympiska spel under perioden 1964 till 1984.Tillsammans med den australiensiske skridskoåkaren Colin Coates är han den som deltagit i flest OS någonsin. Han blev även utsedd som svensk fanbärare vid OS i Innsbruck 1976 och blev som 54-åring den äldste vinterolympikern genom tiderna. I Sverige tävlade Carl-Erik för Djurgårdens IF och tog hem fyra SM-guld,

Men det är inte bara idrottsprestationerna som är imponerande. Hans driv och hängivenhet är också det något utöver det vanliga, och de togs också upp under det tal som Jan-Peder Norstedt från Hall of Fame-kommittén höll under firandet. Som att Carl-Erik Eriksson finansierat en stor del av sin idrott själv. När han först inte blev uttagen till OS i Sarajevo 1984 började han själv förbereda för ett deltagande och värvade ett eget lag. Genom att belåna sin gård i Kungsberga kunde han lägga de cirka 600 000 kronor som det vid den tiden kostade att bygga en bob. 

Den 29 oktober fanns Carl-Erik Eriksson på plats på Hovet för att ta emot sitt pris och hedersomnämnande som medlem nummer 30 i Djurgårdens idrottsförenings Hall of Fame, bland andra legendariska idrottsmän och kvinnor. 

Under fredagens fika är han märkbart stolt och rörd över uppmärksamheten och när han får den klassiska idrottsfrågan av Mälaröarnas nyheter, om hur det känns, svarar han först allvarsamt och eftertänksamt:

– Ja, hur känns det?

Sedan spricker ansiktet ut i ett brett leende så det glittrar i ögonen och det svaret säger allt.

HELEN BJURBERG

Läs också