Öborna till fastlandet – lyfte laget i finalen

Senaste gången Skå IK hade en så här viktig match var på 80-talet. Då mötte laget Hammarby, men när ölaget tog sig till final i Stockholm cup var det dags igen för en riktig stormatch. 

Det märks att detta är en speciell dag för klubben redan innan matchstart, busslaster med ansiktsmålade barn och föräldrar har kommit för att stötta laget. 

I ett av de medtagna tälten säljer Skå IK fika och i det andra kränger Tjoa Qvarnström supporterprylar. 

Mot finalen har Skå IK slagit ut divisiontvå laget Rågsved IF, Somalia United som spelar i den fjärde divisionen och Ängby IF från division fyra. Upplägget i Stockholm cup är att de lag som spelar i en lägre division får en straffspark för varje division som laget ligger lägre. 

När Skå IK mötte Rågsveds IF från division två fick laget fyra straffar. 

Kan det vara så att Skå IK egentligen är för bra att spela i division sex? Enligt den spelande sportchefen Johan Fogelklou kan det mycket väl vara så. 

– Vi har vunnit 13 matcher i rad i division sex, säger han. 

Inför 2000-talet viktigaste match har inget lämnats åt slumpen. 

– Vi har kollat på ett par matcher och sett både svagheter och styrkor. För att vara ett division sex-lag har vi gjort extremt bra research, säger Johan Fogelklou.

Att ett division sex-lag ens kollar upp motståndarna innan en match får ses som anmärkningsvärt, men då är det kanske den största matchen i klubbens historia. 

– Senaste matchen som vi kan jämföra med denna var mot Hammarby under 80-talet, berättar  Johan Fogelklou.

Redan 40 minuter innan matchstart drar klacken igång och sjunger ut sina ramsor. 

Vi hör Hooja, det delas ut både kärlek till Skå IK och några mindre smickrande ramsor som riktas till motståndarlaget. Men där sätter en förälder stopp och klacken tystnar tillfälligt. 

När de återigen börjar skräna är det kärlek till Skå IK som förmedlas ut. Alla verkar vara på toppenhumör, sjuåriga Cornelia Blom är inget undantag. 

– Det är superbra. De har lovat mig att de ska försöka vinna. Jag fyller år imorgon och om de vinner blir det som en present, säger Cornelia Blom. 

Men det är inte inte bara vinna som är viktigt. 

– Det bästa med fotboll är att man har kul och vinner. Jag hoppas att Skå vinner idag, säger Cornelia Blom som också har familjen med sig. 

Även brorsan Vincent Blom är vid gott mod denna historiska tisdag kväll. 

– Det känns underbart idag. Stämning och passion, jag har längtat efter detta, säger Vincent som är en av de mest högljudda supportrarna under inledningen av matchen. 

Matchen inleds med straffar, Skå IK spelar i divison sex, Tyresö FF i division tre. Det innebär att Färingsölaget får tre straffar.

Första och andra straffen missas till publikens stora besvikelse, Mihai Popescu har nu pressen.

Det blir ett mål och det hörs ett öronbedövande ljud från läktaren. Det är svårt att tro att denna publik tillhör ett lag som annars spelar i division sex. 

Skå IK inleder matchen trevande, det märks att det är klasskillnad, men laget försvarar sig bra och målvakten Charlie Andersson gör flera kvalificerade räddningar. 

I 32 matchminuten får Tyresö FF frispark. Återigen får målvakten rädda Skå IK från en kvittering. 

Men detta är bara början på anstormningen. Tyresö får ett friläge från höger flank men målvakten är med och kastar sig mot anfallaren. Ännu en räddning från Charlie Andersson som just i detta nu ser ut att bli den stora matchvinnaren för Skå IK. 

Mot slutet av första halvlek får Skå IK en del press mot motståndarlagets mål och kaptenen Johan Fogelklou fixar en frispark, precis utanför straffområdet. 

Fredrik Almkrantz lägger ett inlägg och det är inte allt för långt borta att Skå IK får till ännu en boll. Sedan blåser domaren av första halvlek. Cornelia Blom är nöjd med vad hon har sett. 

– Skå IK var superbra faktiskt, älskar den här matchen. Målvakten var bäst, säger Cornelia Blom innan det är dags att springa bort till klacken och föra oljud med sin vuvuzela.

Sedan blåser domaren igång andra halvlek. Några av ungdomarna i Skå IK hjular mellan läktaren och planen. Fortsatt riktigt bra tryck från publiken. 

– Helt galet, så här många bor det knappt på Färingsö känns det som, säger Johannes Evers Gester som är ordförande i Skå IK handbollssektion. 

Dagens publiksiffra är 600 och känslan är att uppemot 95 procent av alla fans tillhör Skå IK.

Trots bra tryck på läktaren lyckas Skå IK inte hålla tillbaka Tyresö som i 76 matchminuten kvitterar. Men Skå IK ger inte upp och i den andra halvlekens slutskede har faktiskt laget några bra chanser. 

Domaren blåser av och det ska bli ännu en straffrysare för Skå IK. Men straffarna som tidigare varit lagets styrka i Stockholm cup går inte in, samtidigt som Tyresö sätter sina. När straffläggningen är över är ställningen 2-5. Ett snöpligt slut på en fantastisk resa för det laget. 

Den 16-årige målvakten Charlie Andersson är nöjd med laget och sin egen insats trots det snöpliga slutet.

– Vi kom tvåa och ska vara stolta över det. Men det är lite tråkigt efter allt vi gjort i den här turneringen. Extra surt när vi förlorar på straffar säger Charlie Andersson som trots förlusten  kan se ljusglimtarna från finalen.

– Vi hade grymt bra stöd idag och det var tack vare publiken som gjorde att vi höll oss kvar i matchen, säger Charlie som aldrig tidigare spelat för en så stor publik. 

– Nu vill man bara fortsätta och uppleva en till final. Vi har gjort det jättebra med tanke på att vi är ett divisionsex lag.

Spelande sportchefen och kaptenen hade blandade känslor efter matchen: 

– Det är tungt just nu, straffar är ett smärtsamt sätt att förlora på när vi är så nära, säger Johan Fogelklou som menar att detta är lagets sämsta match utifrån hur det gick med straffarna. 

Även när Skå IK har spelat oavgjort efter ordinarie tid har laget vunnit tre av tre matcher på just straffar, men i finalen tog den sviten slut. 

– Jag tycker vi gör fantastiska 90 minuter rent försvarsmässigt. Vi visar att vi är värda att vara i final, vi släpper in ett mål mot ett lag som är tre divisioner högre än oss. Det är det inget annat divisionsex lag som skulle klara av, säger Johan Fogelklou som var lyrisk över stödet på läktaren. 

– Fantastiskt och helt sjukt. Vi visste att det skulle komma många supportrar, men trycket som blev med framför allt ungdomarna i klubben hade jag inte kunnat vänta mig. Verkligen magiskt, utan supportrarna hade inte detta varit möjligt. 

Trots torsk, så är detta ett av dina främsta fotbollsminnen? 

– Det kommer det absolut vara, idag är det ett negativt minne men inom kort kommer det vara positivt, hela vår insats i denna turnering har varit lite Åshöjdens BK känsla. Insatsen i hela cupen är tio av tio. Vi är sjukt nöjda, avslutar Johan Fogelklou.

ADAM KARLS JOHANSSON

 

Läs också