Olle gör affärer för hållbarhet

Olle gör affärer för hållbarhet

Entreprenören, investeraren och före detta Draknästedeltagaren Olle Nordberg är en välkänd ekeröbo som har sitt finger med i spelet i många fastighetsaffärer och projekt. Destination Ekerö och skidgymnasiet 10K Alpine är bara två exempel. Men att han började sin karriär med att städa utflyktsbåtar, är det inte många som vet.

Vad har du haft för arbeten under din karriär?
– Jag och min syrra städade dyk- och utflyktsbåtar tillsammans på Hawaii på kvällar och nätter under sommarloven på gymnasiet för att kunna dyka och surfa på dagarna. Äta blev det väl det lite si och så med… Jag jobbade också i ett gatukök under högskoletiden – detta gatukök ”fick” jag senare med i en fastighet jag köpte. Därefter har jag arbetat med aktie och optionshandel, på Nordbanken som numera heter Nordea, jag har varit redovisningsansvarig i Sverige på American Express, arbetat som ansvarig för ”equity capital markets” på Swedbank, vice vd på Audumbla Communication Group och vd för mitt eget företag Marna förvaltning AB med dotterbolag.

Hur såg din första affär ut?
– Mitt under brinnande finanskris under början av 90-talet pluggade jag på Mittuniversitetet i Sundsvall och hade lite långtråkigt. Fastighetskrisen var ett faktum och många fastigheter stod tomma i Sundsvall. Jag kontaktade många kreditgivare med en affärsidé om att ta över deras fastigheter och betala en ränta som steg med uthyrningsgraden. 22 år gammal stod jag längst upp i första Hötorgsskrapan, där banken jag gjorde affär med låg och gjorde den första affären på det sättet, helt utan egna pengar.

Vad är din största drivkraft i ditt entreprenörsskap?
– Att skapa hållbara företag, ekonomiskt, ekologiskt och mänskligt – allt genom att jobba med människor som har samma drivkraft. Då har jag roligt och kan känna mig stolt.

Hur ser din mest utmanande dröm ut?
– Att förändra och kraftigt förbättra det svenska skolsystemet, gärna tillsammans med någon eller med alla mina tre döttrar.

Vad gör du när du inte gör affärer?
– Läser, lagar mat, lyssnar på musik och hänger med mina döttrar i skidbacken eller på vattnet.

Hur vill du se Mälaröarna utvecklas framöver?
– Jag skulle vilja att Ekerö blir Sveriges svar på Silicon Valley. Ett kunskapsbaserat område inom till exempel foodtech där Wallebergstiftelelserna sätter upp en avdelning inom KTH där man tillsammans med Orto Novo, Svegro, Alverbäcks med flera skapar miljövänliga lösningar på framtidens matproblematik. Vattenrening skulle också vara ett ämne. Allt detta som ett campus i Brygga industriområde vilket i sin nuvarande form flyttar till till exempel Skå industriområde.Till detta adderar vi ett gymnasium med den inriktningen samt ett idrottsgymnasium för att dra nytta av alla möjligheter som finns här ute. Det skapar arbetstillfällen vilket gynnar lokala näringsidkare samt att många slipper pendla vilket i sin tur är bra för både miljön och familjelivet. Detta område lockar fler högutbildade att flytta hit vilket skapar mer skatteintäkter för kommunen. Låt oss behålla den gröna lungan och den vackra naturen samtidigt som vi skapar en attraktiv, kunskapsbaserad och hållbar näringslivsstruktur

Känner du till din namne som också var en välkänd mälaröprofil, konstnären Olle Nordberg som bodde och hade sin ateljé på Munsö?
– Jag kände inte till honom förrän jag träffade förre kommunalrådet Peter Carpelan för första gången i kommunhuset och blev Olle Nordberg JR.

LO BÄCKLINDER

Läs också