Ollmarks snabbköp

Ollmarks snabbköp

1971 byter Munsös snabbköp ägare, Linnéa Ollmark som drivit butiken i 40 år tänker lämna näringsidkandet och resa jorden runt.

Fru Linnéa Ollmark som under 40 års tid haft Linnéa Ollmarks snabbköp på Munsö, tänker dra sig tillbaka 1971. Hon planerar en jorden runt-resa och därefter ska hon ta itu med sådant hon inte hunnit med under åren.

Butiken startades 1921 av Linnéa Ollmarks pappa Gustaf Törn. Det hela började i en äldre stuga ”som på grund av någon svenskamerikanare fått det exotiska namnet Michigan”. Sedemera flyttade butiken in i ett hus vid Solgården.

Linnéa Ollmark minns den tiden då butiken låg i gamla Michigan på andra sidan vägen då man hade snuskaggar, islandssill och smorläderstövlar (smorläder= fettat läder i arbetsskor och stövlar, reds.anm.) i diversehandeln och fick frakta varorna från Husby brygga med häst och vagn på sommaren, eller släde på vintern. Då kunde hon stå på isen och invänta båten som skulle leverera ett paket jäst.

”Vägarna var det si och så med på Munsö och de enda som då hade tillstånd att förflytta sig med bil var landsfiskalen och doktorn, de övriga fick hålla sig till häst och vagn.

Linnéa Ollmark har försökt att hänga med i utvecklingen och butiken är 1971 en ”modern självbetjäningsbutik” med stort sortiment.

”När man träffar denna aktiva, ungdomliga affärskvinna misstänker man nästan att prästböckerna blivit felskrivna”.

Sedan övriga butiker på ön tvingats slå igen, brodern Gustavs invid kyrkan och Strömbergs, båda stängdes under 60-talet, är Linnéa Ollmarks den enda butiken ”i denna del av världen”.

”Den har blivit ett naturligt centrum, en plats där

människor träffats både för att handla och för en stunds samtal. Den sidan kanske var mer betydelsefull på den gamla goda tiden”.

När Linnéa Ollmark nu ska dra sig tillbaka är det många som står i tacksamhetsskuld till henne. ”Bland annat  Postverket, eftersom hon gratis ombesörjt lokalbefolkningens brev och värdeförsändelser i nära ett sekel och Mälaröarnas nyheter, eftersom hon salufört tidningen,” (MN var på den tiden inte en gratistidning, reds.anm.)

Den som tar över butiken 1971 är Göran Ån från Adelsö. Affären ändrar namn till AB Munsö livs, ”men den behåller stilen och till och med de gamla telefonnumren.”

Butiken på Munsö stängde för gott 2007.

EWA LINNROS

Läs också