Ölsta folkets park startar insamling till hjärtstartare

Tillgång till en hjärtstartare kan vara skillnaden mellan liv och död för den som får ett hjärtstopp. Men de är dyra. Därför har Ölsta folkpark startat en insamling till en hjärtstartare. 

Om ett hjärta stannar är det bråttom. Men på norra Färingsö kan det vara långt till närmaste hjärtstartare. Därför vill föreningen Ölsta folkets hus och park skaffa en hjärtstartare, placerad utomhus för att kunna användas av allmänheten dygnet runt. 

– Vi hade kurser i hjärt- och lungräddning med civilförsvaret. Då blev det så tydligt hur viktigt det är med bra utrustning om något händer. Det kan göra en enorm skillnad, säger Thomas Rydermark, föreningens ordförande. 

En hjärtstartare är röststyrd. Instruktionerna kommer klart och tydligt. Därför kan alla hantera den. 

 – Den är självgående när man väl fått tag i den. Det behövs inga förkunskaper.

Men att köpa in en hjärtstartare är för dyrt för den ideella föreningen. Dessutom måste apparaten alltid vara i toppskick och därför tillkommer ett stort serviceansvar. ”Hjärtsäkrat grannskap”, ett samarbete mellan Hjärt-Lungfonden, hälsoteknikföretaget Philips 

och försäkringsbolaget If, tillhandahåller en hjärtstartare och all service i fem år för 30 000 kronor. 

– Det är inte så mycket pengar utslaget på fem år men föreningen klarar inte kostnaden själv. 

Därför har folkparken startat en swisch-insamling där den som vill kan bidra med valfri summa. Om insamlingen kommer upp till 20 000 kronor sponsrar Hjärtsäkrat grannskap med 10 000 kronor. I dagsläget har folkparken fått ihop knappt 5 000 kronor. 

– Det är framför allt privatpersoner som skänkt pengar. 

Ölsta folkets park hoppas nu att fler vill ge ett bidrag till hjärtstartaren. 

– Om man vill stötta insamlingen går man in på Hjärtsäkrat grannskaps hemsidan. Där söker man på Ölsta folkpark och sedan kan man swisha valfritt belopp.

ANGELICA BERG

Läs också