Ornitologiska studier på slott

Ett hundratal elever i Tappströmskolan gästar Stafsunds herresäte för att studera dess biologiska samlingar, en lycklig Ekerödam vinner en resa till spanska rivieran och torr vår äventyrar Mälaröskördar – det är några av nyheterna i MN våren 1970.

Besöket på Stasfsund är ett förberedelsearbete inför en lägerskola i norska Opdal. Lägerskolveckan i Norge har skett åtskilliga år.

Långt i förväg har man skaffat sig jämförelsematerial genom studier på hemmaplan. ”Det var som ett led i denna verksamhet biologilärarinnan fru Maria Asplund i vår tagit med ett hundratal elever till Stafsund, där friherinnan Blanka Klinkowström med sedvanlig älskvärdhet visade barnen de biologiska samlingar, som alltjämt finns på slottet.”

Besöket som har fokus på fåglar, beskrivs i MN av 14-åriga Ylva Wadell som går i klass 8a. Hon berättar om de uppstoppade fåglarna inne i slottet som baron Harald Klinkowström stoppat upp 1903.

”Men det finns fåglar inte bara inne i slottet. Hela trädgården vimlar av olika fåglar och det finns holkar i nästan vartenda träd. Stafsund är verkligen ett fint ställe för dem som vill bekanta sig med fåglar”, skriver Ylva Wadell.

En som får sig en flygtur våren 1970 är en Ekerödam som drar högsta vinsten när ”Maudels Haut Couture” firar 15-årsjubileum 1970. I samband med detta, bjuds det på modevisning och en Spanienresa lottas ut. ”Den lyckliga vinnaren blev fröken Marie Lindgren från Berga, Ekerö och kunde redan förra veckan sätta sig på planet till den spanska rivieran.”

För Mälaröbönderna är det inte lika positivt våren 1970. Ingen tjäle och torr vår äventyrar skördarna.

”Missnöjet gror på öarna, kanske inte så mycket mot vår Herre vars medverkan i vädersammanhang kan sägas vara en smula diffus, men mot jordbrukspolitik som tvingar många att ge upp. Man fick lika mycket för vetet 1951 som idag och på 19 år har det onekligen skett en hel del”, skriver MN. ”

EWA LINNROS

Läs också