Översvämning skapar odör

På Mälarö torgs baksida har det varit problem med en avloppsbrunn sedan i början av juli. Boende vill inte öppna fönster eller sitta på balkongen för att odören är för stark. 

Det var i början av juli som ledningarna till fettavskiljaren till restaurang Poké Burger i Ekerö centrum blockerades och skapade översvämning. Fettavskiljaren är placerad på baksidan av restaurangen i närheten av både bostäder och verksamheter.

– Det började någonstans i början av juli och man var här och försökte tömma, men det är fortfarande inte fixat. Jag tycker att det här behöver belysas, det har ju pågått i nästan två månader och under en period då man som boende vill kunna öppna sitt fönster och sitta på balkongen, säger Kicki Glasberg som är ordförande för Hyresgästföreningen i Bromma-Ekerö.

En av de som drabbats är Segvi Therese Almlöv som har sin lägenhet i närheten av fettavskiljaren.

– Jag gick omkring i en vecka och tyckte att det luktade så illa innan jag såg varifrån det kom. Jag påtalade det för restaurangen, var i kontakt med brandkåren, pratade med hyresgästföreningen och har även skrivit ett brev till miljönämnden. Det som varit mest frustrerande förutom den hemska lukten är att jag inte får någon information om det som händer. Jag förstår inte hur det kan ta så lång tid. Och det där morgonkaffet på balkongen är ju bara att glömma på grund av odören.

Restaurang Poké Burger är väl medvetna om problemet då det även drabbar dem genom att lukten tar sin in i deras lokal via ventilationsdon. De anmälde skadan redan samma dag som de upptäckte den, men sedan dess har det tagit tid att få det åtgärdat. 

Det är Paliro som är ansvariga fastighetsförvaltare för Ekerö centrum och så också för fettavskiljaren. Anledningen till att det tagit så lång tid att åtgärda är att det är många inblandade som behöver utföra olika delarbeten samtidigt för att undvika att samma problem uppstår igen. Man behöver filma rören för att inte orsaka skador på andra delar. Det räcker alltså inte med spolning av rör eller tömning utan jobbet kräver ett större ingrepp.

– Vi har tillsammans med restaurangen och kommunen försökt komma fram till en lösning men har haft svårt att sammanstråla alla entreprenörer under sommaren. Under tiden har vi aktivt tömt fettavskiljaren och vidtagit de åtgärder som vi har kunnat innan alla är tillbaka från semestrar, säger Malin Sterner på Paliro.

I skrivande stund planeras arbetet med att åtgärda problemet nu i slutet av augusti. Då kommer restaurangen att hållas stängd så att arbetet kan utföras. 

Enligt miljöenheten på kommunen finns ingen direkt hälso-  eller miljörisk med utsläpp från fettavskiljaren men man förstår att drabbade besväras av lukten.

MARIA  FORSLUND

Läs också