Padelfeber på öarna

Det råder padelfeber på Mälaröarna. Padelbanorna växer som svampar ur jorden och intresset för sporten – som beskrivs som en blandning mellan tennis och squash – har fullkomligt exploderat bland mälaröborna.

En av de som blivit padelbiten är Linda Blanckert, 48, som till vardags arbetar som kommunikatör i kommunen. Hon hade inte tränat regelbundet på många år när hon och hennes kollegor för ett år sedan bestämde sig för att prova på padel. Sedan dess är hon fast.

– Jag var väldigt skeptisk inledningsvis och tyckte att det verkade vara en larvig sport, men den åsikten ändrade jag snabbt, berättar Linda.

Första gången tog hon och kollegorna hjälp av en instruktör som fick lära dem reglerna och viss teknik och efter det började de spela en gång i veckan. Men det tog inte lång tid innan Linda ville ha mer.

– Jag ville utvecklas, lära mig mer och bli ännu bättre, fast det var svårt när vi alla var nybörjare.

Linda sökte efter mer rutinerade medspelare i olika padelgrupper på Facebook och snart hittade hon ett gäng med som var lite bättre än hon, vilket gjorde att hon fick möjlighet att utvecklas. Hon började också ta lektioner som gjorde att hon fick en ökad förståelse för spelet och tekniken. Att det var enkla regler och gick fort att lära sig bidrog till att Linda fastnade. Tillsammans med att utvecklingskurvan gick spikrakt uppåt, vilket hon upplever att den ofta gör för nybörjare.

Linda uppskattar att det är en social sport där man träffar många människor i olika åldrar.

– Ju mer man lär sig spelet desto mer förstår man också att det inte bara handlar om att vara snabb och ha bra teknik utan också om att spela smart och strategiskt. Det går faktiskt att jämföra det lite med brädspel, konstaterar hon.

Idag spelar Linda så ofta hon hinner, men minst tre till fyra gånger i veckan. Hon har två stående tider i veckan, en lunchtid med ett mixat gäng och en kvällstid med ett tjejgäng, en gång i veckan tar hon lektioner och en kväll spelar hon gärna med sin kille. Hon gillar variationen liksom att man rör sig konstant utan att tänka på att man tränar.

– Jag har också märkt att jag blir otroligt fokuserad när jag spelar. Det rensar huvudet totalt och fungerar nästan som meditation.

Även för henne förhållande har padeln varit bra.

– Förut när bara min kille ägnade tiden åt att spela och kolla på padelmatcher tyckte jag att han var jättetråkig. Men nu har jag blivit precis likadan. Att dela det här intresset har gjort att vi blivit nästan som nykära, säger Linda med ett skratt.

Hon tror inte att padeltrenden är övergående och trots att antalet padelbanor ökat lavinartat på Mälaröarna på senaste tiden spår hon att det kommer behöva byggas ytterligare fler.

– Jag är övertygad om att det är en sport som är här för att stanna. Hela tiden är det fler och fler som upptäcker tjusningen med padel och under vinterhalvåret kommer inte de inomhusbanor som finns att räcka till, säger Linda.

Hon konstaterar också att det vore bra om banpriset sjönk så att fler unga hade råd att spela och träna. 

– Det är stor skillnad mot utomland och om vi ska kunna få fram unga svenska elitspelare behöver det bli billigare, säger Linda.

Den ekonomiska aspekten håller Marcelo Banegas med om. Tillsammans med två kompisar driver han Street padel, med två inomhus- och två utomhusbanor, ett stenkast från Ekerö centrum, sedan första augusti i år. De tre brinner för att tillgängliggöra sporten för fler och genom ett tillfälligt bygglov på fem år har de byggt upp en verksamhet där de kunnat pressa priset på banhyran.

– Vårt mål är att utmana andra klubbar på Mälaröarna, men också att med sponsorers hjälp bygga upp en kostnadsfri ungdomsverksamhet.

Marcelo Banegas menar att padel är en sport som passar de flesta, eftersom den inte är lika fysiskt krävande som många andra sporter. Banan är bara hälften så stor som en tennisbana och dessutom spelar man i par. Det är också en enkel sport att komma igång med.

– Skillnaden mot till exempel tennis är att man i tennis måste träna länge innan man kan börja spela, medan padel fungerar precis tvärtom. Man börjar spela och tränar sedan.

Att intresset för padel är stort ute på Mälaröarna råder ingen tvekan. Under den korta tid som Street padel haft öppet har de redan haft 350 unika kunder. De flesta är ungdomar och kvinnor och män mellan 30 och 50 år, men också familjer.

– Att det skulle komma så många småbarnsfamiljer hade vi inte räknat med, det är jätteroligt, säger Marcelo.

HELEN BJURBERG

Expertens bästa padeltips

Ny på padelbanan? Vad ska man tänka på för att få till en bra teknik och hur ska man undvika de vanligaste felen? Richi Cobreros, huvudtränare på Ekerö padel, ger sina bästa nybörjartips.

Vad ska man tänka på när man skaffar sin första utrustning?

– Det viktigaste är att skaffa ett racket som passar din nivå. En nybörjare bör tänka på att ha ett racket som är lätt och runt till formen, plus att balanspunkten ska ligga i mitten av träffytan. Du får räkna med att ett nybörjarracket kostar runt 1 000 kronor.

Vilka är de största misstagen man gör som nybörjare?

– Min erfarenhet är att många nybörjare vill slå hårt, som man kanske gör i andra racketsporter, medan man i padel istället ska spela mjukt och hålla bollen i luften så mycket som möjligt. Det kan också vara svårt för en nybörjare att hitta rätt plats på banan. Bästa positionen är att stå 1,5 meter bakom servelinjen.

Finns det risk för skador och hur undviker man dem?

– Jag upplever  att det  vanligaste är axelskador, men även armbågar kan ta skada. Bästa rådet för att undvika skador överhuvudtaget är att värma upp ordentligt och att ta det lugnt i början.

Vad är dina bästa tips för att bli en riktigt bra spelare?

– Självklart handlar det om att träna mycket, både genom att spela men också genom att ta lektioner med tränare. Det är också viktigt att lägga tid på annan fysisk träning, som löpning och gym. Att studera teknik på video är också bra.

Här hittar du din närmsta padelbana

Street padel ligger på Fredriksstrandsvägen 4 på Ekerö och har två inomhusbanor och två utomhusbanor. Mer information finns på www.streetpadelekero.se eller klubbens Facebooksida.

  • Mälarö padel ligger på Munsö och har två utomhusbanor. Läs mer på klubbens egen Facebooksida.
  • Troxhammar padel ligger vid Troxhammar golfklubb och har två utomhusbanor. Mer information finns på www.troxhammargk.se.
  • Kaggeholms padel har en padelbana på en pråm ute i vattnet och ytterligare två utomhusbanor som öppnar inom kort. Mer information finns på www.kaggeholmsslott.se.
  • Ekerö padel har två nya utomhusbanor vid Jungfrusunds marina. Sedan tidigare har de även tre inomhusbanor vid Träkvistavallen samt två utomhusbanor vid Jungfrusunds Marina. Läs mer på www.ekeropadel.se.

Samtliga banor kan bokas via www.matchi.se. Priserna ligger mellan 320 och 460 kronor per timme.

Läs också