Pandemin gynnade delvis branschen

MN pratar med  Johanna Astner på Queen Bee, som berättar om verksamheten, tankarna inför framtiden och sin syn på utvecklingen av Mälaröarna. 

Berätta lite kort om dig själv och hur kom det sig att du startade Queen Bee?

– Queen Bee drivs av mig Johanna, en skåning som efter flera turer ute i världen och i arbetslivet hittat hem på vårt fantastiska Ekerö och som trädgårdsmästare. Jag har ett av de absolut bästa och roligaste yrken! Tänk att i vuxen ålder få klättra i träd, svinga i grenar och ha ansiktet täckt av jord, säger Johanna med ett skratt.

– I mitt bagage bär jag med mig år av erfarenhet som projektledare inom olika branscher, vilket har varit utmanande och lärorikt och numera en stor tillgång i mitt eget företagande. Jag skolade om mig mitt i livet efter år av letande efter det där som skulle få mig att känna mig hemma. En pusselbit efter en annan föll på plats och till sist vågade jag ta steget att utbilda om mig, vilket jag inte har ångrat en enda sekund! Min kärlek till kraften i naturen, det vackra, att få skapa med kroppen och få andra att må bra i sin utemiljö, trädgård, innergård ger mig energi varje dag. Dessutom trivs jag väldigt bra med att styra över min egen tid och företagande.

Berätta om verksamheten?

Queen Bee tar sig an stora som små uppdrag; designar, planterar, sköter om ängar, beskär, reducerar och klipper häckar, kör motorsåg när det behövs och sköter löpande om trädgårdar och utemiljöer. Nyfikenhet och att lära nytt, driver mig och Queen Bee framåt så som att få utveckla platser estetiskt och hållbart. Periodvis utbildar jag likasinnade i skolmiljö och i fält vilket alltid är roligt och givande. Min vision för mitt företag är bland annat att göra skillnad, om än lite, i den här världen genom att arbeta medvetet, att visa omtanke i de personliga mötena och göra det lilla extra. Mina kunder är framför allt privatkunder med alltifrån en liten radhusplätt till stora härliga eller ”omöjliga” tomter, nyblivna husägare till erfarna, unga så som pensionärer.

Nu är det höst och vad är det som folk efterfrågar mest just nu?

– Just nu är vi i slutspurten gällande mindre ritprojekt som ska hinnas förverkligas, det vill säga besluta om växter som ska beställas och sedan planteras innan vintern. Det är en bra tid för att plantera häck och hög tid för beskärning! Vi befinner oss fortfarande i JAS, alltså juli till september, som är den bästa tiden att beskära känsliga växter och de som tillhör gruppen ”blödare”. I och med det gynnsamma vädret vi har haft och har, växer gräsmattorna i blixtfart så det blir även en hel del trimning och gräsklippning innan frosten. Snart börjar vi även med vad vi kallar höststäda, vilket innebär att vi gör det sista trädgårdsarbetet så som rabattrensning, tömmer urnor, räfsar upp löv med mera  innan naturen går i vinteride. 

Hur ser framtidsutsikterna ut och vilka utmaningar står du inför?

– Min bransch har delvis gynnats av pandemiåren och min tolkning är att många av oss tvingats stanna upp och omvärdera vad vi lägger tid och pengar på. Vi stannade hemma och fick titta på och vara mer i våra trädgårdar, vilket gjorde att man känt att utemiljön varit värd att satsa lite mer på. Om jag blickar framåt skulle Queen Bee vilja hitta samarbetspartners som kan underlätta i lite större projekt och i löpande skötsel så att jag kan lägga lite mer tid på företagsutveckling inom några spännande, specifika områden. En önskan, och mål, är att så småningom ta den där Johanna i örat och beordra henne sommarsemester!

Hur vill du att Mälaröarna ska utvecklas framöver?

– Jag skulle vilja se fler roliga och mötesplatser över ålders- och kulturgränser. Odlingsplatser och miljöer för sensoriska-upplevelser. 

Till sist, vilket företag vill du läsa om i tidningen?

– Marie Rafting, Häst Craft. 

Läs också