ParaAlpin i MASK-backen

Föreningen 7H ParaAlpint erbjuder skidåkning för funktionshindrade och har bland annat sin verksamhet i Ekebyhovsbacken.

7H ParaAlpint startades 2019. Namnet 7H kommer av att föreningen startade i Sjuhärad och de aktiva i Stockholm hoppade sedan på föreningen.

– Vi har krympt utbildningen och har varit försiktiga med tanke på corona. Föreningen består  av föräldrar till funktionshindrade och tillhör riskgrupper. Men vi hoppas att vi kan få igång några personer och att det kommer folk som redan kan åka, som kan få låna utrustning. Vi har haft en utbildning, sedan är det tänkt att vi ska ha prova-på-dagar, men än så länge vågar vi inte dra igång detta, berättar Kenneth Berggren från föreningen.

Till den här säsongen har de köpt in den utrustning som behövs. Det handlar bland annat om bi-skis, snow’kart, några sit-skis och en snow-glider för stående åkning.

– Nu är det främst bi-skis vi jobbar med. Det är som en skida med sits och med två parallella skidor under. Man lutar hela ekipaget och skidorna och ”carvar” som en riktig slalomskida. Sedan har vi även en sit-ski. Skillnaden med den är att man bara har en skida under sitsen, med den ska man vara lite mer aktiv själv för att köra, förklarar berättar Kenneth Berggren.

Idag har föreningen totalt inklusive Sjuhärad, cirka 170 medlemmar.

– Här i Stockholm är vi två aktiva instruktörer just nu. Men vi är i uppstartsfasen, är det någon som vill hänga på är det bara att höra av sig. Det vi inriktar oss mycket på är att man blir medåkare till någon som behöver hjälp i backen. Då står man bakom bi-skin och kör hela ekipaget, säger Kenneth Berggren.

Utöver bi-ski och sit-ski har föreningen även så kallade kryckstavar för den som har förmågan att köra själv. På kryckorna sitter små skidor.

– Framförallt har vi startat föreningen för att tillhandahålla utrustning. Det är relativt många skidintresserade som lärt sig att köra en biski, sedan har man kanske inte möjlighet att köpa en egen och fortsätta att åka. Så därför hyr vi ut utrustning billigt.

Utöver alpin verksamhet kommer de även att köra en satsning på downhillcykling för funktionshindrade.

– Det är utbildning på gång och vi ska skaffa sådan utrustning också.

EWA LINNROS

Läs också